Wyszukiwanie
Filtr
Kurczk w winie
Bookmark
270 od 285

Kurczk w winie

Czas przygotowania: 3 godz 30 min.
Kalorie (na porcję): 2328 kJ / 556 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 marchewki pokrojone w kawałki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 butelka francuskiego wina (= 750 ml)
  • 7 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • Kilka listków tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 5 jagód jałowca
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 300 g małych pieczarek

przygotowanie

  1. Umyj i osusz udka kurczaka. Oddziel udko od kości. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę. Zmiażdż czosnek. W dużej misce zmieszaj czerwone wino, sos sojowy, marchewkę, cebulę, czosnek, tymianek, liście laurowe, jagody jałowca, ziarna pieprzu i cukier. Dodaj kurczaka i chłódź przez ok. 2 godziny.
  2. Wyjmij kurczaka. Przelej płyn do miski, oddzielając warzywa na sicie. Kurczaka dopraw pieprzem, zrumień ze wszystkich stron na gorącym oleju i zdejmij z patelni. Do pozostałego oleju dodaj warzywa, przyprawy i przecier pomidorowy. Podsmaż.
  3. Wlej płyn i zagotuj. Następnie dodaj kawałki kurczaka i gotuj pod przykryciem przez 45-50 minut. Pieczarki umyj, oczyść i dodaj na patelnię ok. 5 minut przed końcem czasu gotowania.
  4. Możesz zagęścić sos mąką kukurydzianą. Podawaj z ziemniakami z pietruszką.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 marchewki pokrojone w kawałki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 butelka francuskiego wina (= 750 ml)
  • 7 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • Kilka listków tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 5 jagód jałowca
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 300 g małych pieczarek