
270 od 285
Kurczk w winie
Czas przygotowania:
3 godz
30 min.
Kalorie (na porcję):
2328 kJ / 556 kcal
Składniki dla 4 porcji
- 4 udka z kurczaka
- 2 marchewki pokrojone w kawałki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 butelka francuskiego wina (= 750 ml)
- 7 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- Kilka listków tymianku
- 2 liście laurowe
- 5 jagód jałowca
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- Sól
- Świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 150 ml bulionu drobiowego
- 300 g małych pieczarek
przygotowanie
- Umyj i osusz udka kurczaka. Oddziel udko od kości. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę. Zmiażdż czosnek. W dużej misce zmieszaj czerwone wino, sos sojowy, marchewkę, cebulę, czosnek, tymianek, liście laurowe, jagody jałowca, ziarna pieprzu i cukier. Dodaj kurczaka i chłódź przez ok. 2 godziny.
- Wyjmij kurczaka. Przelej płyn do miski, oddzielając warzywa na sicie. Kurczaka dopraw pieprzem, zrumień ze wszystkich stron na gorącym oleju i zdejmij z patelni. Do pozostałego oleju dodaj warzywa, przyprawy i przecier pomidorowy. Podsmaż.
- Wlej płyn i zagotuj. Następnie dodaj kawałki kurczaka i gotuj pod przykryciem przez 45-50 minut. Pieczarki umyj, oczyść i dodaj na patelnię ok. 5 minut przed końcem czasu gotowania.
- Możesz zagęścić sos mąką kukurydzianą. Podawaj z ziemniakami z pietruszką.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 4 udka z kurczaka
- 2 marchewki pokrojone w kawałki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 butelka francuskiego wina (= 750 ml)
- 7 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- Kilka listków tymianku
- 2 liście laurowe
- 5 jagód jałowca
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- Sól
- Świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 150 ml bulionu drobiowego
- 300 g małych pieczarek