
Kurczak z papryką duszony w Ponzu

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 2 filety z piersi kurczaka bez skóry
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 250 g cebuli
- 20 g świeżego startego imbiru
- Mielony pieprz
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki Kikkoman Ponzu Orange
- 200 g gotowanego ryżu basmati
- ½ pęczka szczypiorku
przygotowanie
Filety z piersi kurczaka pokroić na paski.. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na paski o grubości 1/2 cm. Obrać cebule i cienko posiekać.
Rozgrzać olej w woku lub na patelni. Dodać starty imbir oraz posiekaną cebulę. Smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać 2 łyżeczki Kikkoman Ponzu Orange oraz paprykę i smażyć kolejne 2 minuty na silnym ogniu. Dodać paski kurczaka i smażyć ok. 6 -7 minut na silnym ogniu wciąż mieszając. Dodać resztę sosu Kikkoman Ponzu Orange i gotować kolejne 2 minuty, po czym zdjąć z ognia.
Podawać z ryżem basmati i posiekanym szczypiorkiem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 2 filety z piersi kurczaka bez skóry
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 250 g cebuli
- 20 g świeżego startego imbiru
- Mielony pieprz
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki Kikkoman Ponzu Orange
- 200 g gotowanego ryżu basmati
- ½ pęczka szczypiorku