Kurczak z papryką duszony w Ponzu
Wyszukiwanie
Filtr
Bookmark
40 od 172

Kurczak z papryką duszony w Ponzu

Czas przygotowania: 30 min.
Kalorie (na porcję): 1343 kJ / 321 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 2 filety z piersi kurczaka bez skóry
  • 1  czerwona papryka
  • 1  żółta papryka
  • 250 g cebuli
  • 20 g świeżego startego imbiru
  • Mielony pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki Kikkoman Ponzu Orange
  • 200 g gotowanego ryżu basmati
  • ½ pęczka szczypiorku

przygotowanie

Filety z piersi kurczaka pokroić na paski.. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na paski o grubości 1/2 cm. Obrać cebule i cienko posiekać.

Rozgrzać olej w woku lub  na patelni. Dodać starty imbir oraz posiekaną cebulę. Smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać 2 łyżeczki Kikkoman Ponzu Orange oraz paprykę i smażyć kolejne 2 minuty na silnym ogniu. Dodać paski kurczaka  i smażyć ok. 6 -7 minut na  silnym ogniu wciąż mieszając. Dodać resztę sosu Kikkoman Ponzu Orange i gotować  kolejne 2 minuty, po czym zdjąć z ognia. 

Podawać z ryżem basmati i posiekanym szczypiorkiem.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 2 filety z piersi kurczaka bez skóry
  • 1  czerwona papryka
  • 1  żółta papryka
  • 250 g cebuli
  • 20 g świeżego startego imbiru
  • Mielony pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki Kikkoman Ponzu Orange
  • 200 g gotowanego ryżu basmati
  • ½ pęczka szczypiorku