
Kurczak teriyaki

Składniki dla 10 porcji
- 5 filetów z piersi kurczaka
- Około 100 ml Marynaty Teriyaki Kikkoman (10% masy kurczaka)
- 50 g średnio ostrej musztardy
- 4 łyżek stołowych octu malinowego
- 4 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- Cukier
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- 30 różnych pomidorów (na przykład czerwone, żółte, zielone, wiśniowe)
- Garść liści rukoli
przygotowanie
Osusz pierś kurczaka. Przekrój wzdłuż, rozłóż i użyj tłuczka do mięsa, żeby rozbić mięso. Włóż kurczaka z Marynatą Teriyaki do woreczka do mrożenia, zamknij szczelnie, aby do środka nie dostało się powietrze, i wstaw na noc do lodówki do zamarynowania.
Wyjmij kurczaka z marynaty, osusz i zroluj. Owiń kurczaka folią spożywczą i mocno skręć końce (jak cukierek). Gotuj w folii spożywczej, w garnku pod przykryciem, w wodzie o temperaturze 75°C przez około 60 minut.
Zmieszaj ocet, olej i 2 łyżki wody. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Umyj pomidory. Odetnij szypułki i pokrój cienko, ułóż na talerzach i skrop dressingiem. Dokładnie umyj rukolę. Pokrój kurczaka w plastry. Rozłóż kurczaka i rukolę na pomidorach, udekoruj musztardą i podawaj.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 10 porcji
- 5 filetów z piersi kurczaka
- Około 100 ml Marynaty Teriyaki Kikkoman (10% masy kurczaka)
- 50 g średnio ostrej musztardy
- 4 łyżek stołowych octu malinowego
- 4 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- Cukier
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- 30 różnych pomidorów (na przykład czerwone, żółte, zielone, wiśniowe)
- Garść liści rukoli