Wyszukiwanie
Filtr
Kurczak teriyaki
Bookmark
23 od 79

Kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki
Całkowity czas 840 min.
Czas przygotowania: 840 min.
914 kJ / 218 kcal
Tłuszcz: 7.9 g
Białko: 27.7 g
Węglowodany: 7.5 g

Składniki dla 10 porcji

  • 5 filetów z piersi kurczaka
  • Około 100 ml Marynaty Teriyaki Kikkoman (10% masy kurczaka)
  • 50 g średnio ostrej musztardy
  • 4 łyżek stołowych octu malinowego
  • 4 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • Cukier
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 30 różnych pomidorów (na przykład czerwone, żółte, zielone, wiśniowe)
  • Garść liści rukoli 

przygotowanie

Osusz pierś kurczaka. Przekrój wzdłuż, rozłóż i użyj tłuczka do mięsa, żeby rozbić mięso. Włóż kurczaka z Marynatą Teriyaki do woreczka do mrożenia, zamknij szczelnie, aby do środka nie dostało się powietrze, i wstaw na noc do lodówki do zamarynowania.

Wyjmij kurczaka z marynaty, osusz i zroluj. Owiń kurczaka folią spożywczą i mocno skręć końce (jak cukierek). Gotuj w folii spożywczej, w garnku pod przykryciem, w wodzie o temperaturze 75°C przez około 60 minut. 

Zmieszaj ocet, olej i 2 łyżki wody. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Umyj pomidory. Odetnij szypułki i pokrój cienko, ułóż na talerzach i skrop dressingiem. Dokładnie umyj rukolę. Pokrój kurczaka w plastry. Rozłóż kurczaka i rukolę na pomidorach, udekoruj musztardą i podawaj.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 840 min.
Czas przygotowania: 840 min.
914 kJ / 218 kcal
Tłuszcz: 7.9 g
Białko: 27.7 g
Węglowodany: 7.5 g

Składniki dla 10 porcji

  • 5 filetów z piersi kurczaka
  • Około 100 ml Marynaty Teriyaki Kikkoman (10% masy kurczaka)
  • 50 g średnio ostrej musztardy
  • 4 łyżek stołowych octu malinowego
  • 4 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • Cukier
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 30 różnych pomidorów (na przykład czerwone, żółte, zielone, wiśniowe)
  • Garść liści rukoli