Kulki mięsne w dwóch smakach z miętowym dipem
Wyszukiwanie
Filtr
Kulki mięsne w dwóch smakach z miętowym dipem
Bookmark
5 od 11

Kulki mięsne w dwóch smakach z miętowym dipem

Czas przygotowania: 45 min.
Kalorie (na porcję): 1094 kJ / 261 kcal

Składniki dla 4 porcji

Na kulki mięsne:

Na dip miętowy:

  • 80 g śmietany, najlepiej lekko ukwaszonej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • sól do smaku
  • 2 łodyżki świeżej mięty

przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 200°C (lub do 180°C z termoobiegiem). Dokładnie wymieszać wołowinę z sosem marynatą Teriyaki Kikkoman i podzielić na dwie porcje. Obrać i zetrzeć imbir, posiekać sardele i kapary. Namoczyć bułkę tartą w 2-3 łyżkach wody.

Do jednej części wołowiny dodać kumin i imbir, dobrze wymieszać, a następnie wmieszać połowę namoczonej bułki tartej.

Do drugiej części mięsa dodać pozostałą bułkę, posiekane kapary i sardele, dobrze wymieszać. Z obydwu wołowin uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut do momentu kiedy kulki staną się brązowe. W tym czasie można przygotować dip: wymieszać śmietanę z jogurtem, doprawić solą i drobno posiekaną miętą. Serwować razem z kulkami mięsnymi.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

Na kulki mięsne:

Na dip miętowy:

  • 80 g śmietany, najlepiej lekko ukwaszonej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • sól do smaku
  • 2 łodyżki świeżej mięty