
Krokiety Z Tofu I Warzyw

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 400 g Tofu
- 30 g Marchew
- 2 szt. Grzyby shiitake
- 5 strączków Fasolka szparagowa
- 2/3 łyżeczki Sól
- 1 łyżeczka Cukier
- 1 szt. Jajko
- 1,5 łyżki Mąka ziemniaczana
- Musztarda
- Kikkoman Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43 % zawartości soli
Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.
przygotowanie
Umieść mała deskę kuchenną z dodatkowym obciążeniem (np. paczka mąki) na kostce tofu i pozostaw na 1-2 godziny. W ten sposób usuniesz nadmiar wody z tofu.
Pokrój marchew i fasolkę w słupki o długości ok. 3 cm, zblanszuj i podgotuj. Usuń korzonki shiitake i pokrój grzyby na cienkie plastry.
Zblenduj tofu w mikserze na gładką masę, dodaj sól, cukier, jajko i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszaj. Dodaj podgotowane warzywa i grzyby. Wymieszaj i formuj małe placuszki. Smaż na rozgrzanym oleju (170°C) z obu stron, aż uzyskają złoty kolor (przynajmniej 6 minut). Odsącz z tłuszczu na papierze kuchennym.
Podawaj z musztardą i Kikkoman Naturalnie Warzonym Sosem Sojowym o obniżonej zawartości soli.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 400 g Tofu
- 30 g Marchew
- 2 szt. Grzyby shiitake
- 5 strączków Fasolka szparagowa
- 2/3 łyżeczki Sól
- 1 łyżeczka Cukier
- 1 szt. Jajko
- 1,5 łyżki Mąka ziemniaczana
- Musztarda
- Kikkoman Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43 % zawartości soli
Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.