
Krokieciki z krewetkami

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 200 g Krewetki (białe mrożone lub świeże)
- 40 g Cebula
- 50 g Majonez
- Skrobia ziemniaczana lub mąka kukurydziana szczypta
- ½ łyżeczki Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy
- 1 arkusz Nori (suszone wodorosty)
- Olej roślinny odpowiedni do smażenia na głębokim tłuszczu
Do przybrania:
- Kikkoman Sos do Sushi
- Majonez
- Shichimi (siedem przypraw) lub chili
przygotowanie
Pokrój glony nori w kawałki o wymiarach ok. 4x6 cm. Obierz krewetki, usuń żyłkę kręgosłupa. Pokrój je na pół, a następnie posiekaj w robocie kuchennym na grube surimi.
Posiekaj cebulę w drobną kostkę i oprósz skrobią ziemniaczaną lub mąką kukurydzianą. Przełóż do miski, dodaj surimi i dokładnie wymieszaj. Formuj małe placuszki (po 20 g) i owiń każdy z nich kawałkiem nori. Posyp skrobią lub mąką, następnie smaż na głębokim oleju rozgrzanym do 170°C. Udekoruj Kikkoman Sosem do Sushi oraz majonezem, oprósz chili lub shichimi (siedem przypraw) i podawaj na gorąco.
Alergeny: skorupiaki, soja, jajka, pszenica
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 200 g Krewetki (białe mrożone lub świeże)
- 40 g Cebula
- 50 g Majonez
- Skrobia ziemniaczana lub mąka kukurydziana szczypta
- ½ łyżeczki Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy
- 1 arkusz Nori (suszone wodorosty)
- Olej roślinny odpowiedni do smażenia na głębokim tłuszczu
Do przybrania:
- Kikkoman Sos do Sushi
- Majonez
- Shichimi (siedem przypraw) lub chili