
Krewetki w pikantnym Sosie

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 8 szt. Krewetki z głową
- 1 łyżeczka Kikkoman Naturalnie Warzony Bezglutenowy Sos Sojowy Tamari
- 1 łyżeczka Sake (lub białe wino)
- 1 szt. Kapusta pak choi
- 2 łyżki Olej
- kilka kropel Olej sezamowy
Na pikantny sos:
- 2 ząbki Czosnek
- 10 g Imbir
- 5-6 cm Por (biała część)
- 100g Ketchup
- 60 ml Kikkoman Naturalnie Warzony Bezglutenowy Sos Sojowy Tamari
- kilka kropel TABASCO® Pepper Sauce
- 60 ml Bulion
- 1,5 łyżeczki Cukier
Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.
Przygotowanie:
Posiekaj drobno czosnek, imbir i por. Wymieszaj wszystkie składniki na sos.
Obierz krewetki (zostaw głowy), wytrzyj z wilgoci i przypraw Kikkoman Naturalnie Warzonym Bezglutenowym Sosem Sojowym Tamari oraz sake. Podgrzej olej na patelni i smaż krewetki, aż zmienią kolor. Wyjmij z patelni i odłóż na papier kuchenny. Dolej oleju jeśli trzeba i podsmaż czosnek i imbir, a po chwili dodaj por. Smaż na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dodaj sos i zagotuj.
Dodaj krewetki do sosu i podgrzewaj przez chwilę, na koniec dolej kilka kropel oleju sezamowego.
Podawaj z posmażoną ćwiartką kapusty pak choi, udekoruj szczypiorkiem i nitkami chili.
Wskazówka:Jeśli danie bezglutenowe nie jest Twoim priorytetem, możesz oprószyć krewetki mąką ziemniaczaną. Wtedy sos będzie bardziej zawiesisty.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 8 szt. Krewetki z głową
- 1 łyżeczka Kikkoman Naturalnie Warzony Bezglutenowy Sos Sojowy Tamari
- 1 łyżeczka Sake (lub białe wino)
- 1 szt. Kapusta pak choi
- 2 łyżki Olej
- kilka kropel Olej sezamowy
Na pikantny sos:
- 2 ząbki Czosnek
- 10 g Imbir
- 5-6 cm Por (biała część)
- 100g Ketchup
- 60 ml Kikkoman Naturalnie Warzony Bezglutenowy Sos Sojowy Tamari
- kilka kropel TABASCO® Pepper Sauce
- 60 ml Bulion
- 1,5 łyżeczki Cukier
Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.