Wyszukiwanie
Filtr
Krewetki w pikantnym Sosie
Bookmark
334 od 472

Krewetki w pikantnym Sosie

Krewetki w pikantnym Sosie

Składniki na 4 porcj(e/i)

Na pikantny sos:

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.

Przygotowanie:

Posiekaj drobno czosnek, imbir i por. Wymieszaj wszystkie składniki na sos.

Obierz krewetki (zostaw głowy), wytrzyj z wilgoci i przypraw Kikkoman Naturalnie Warzonym Bezglutenowym Sosem Sojowym Tamari oraz sake. Podgrzej olej na patelni i smaż krewetki, aż zmienią kolor. Wyjmij z patelni i odłóż na papier kuchenny. Dolej oleju jeśli trzeba i podsmaż czosnek i imbir, a po chwili dodaj por. Smaż na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dodaj sos i zagotuj.

Dodaj krewetki do sosu i podgrzewaj przez chwilę, na koniec dolej kilka kropel oleju sezamowego. 

Podawaj z posmażoną ćwiartką kapusty pak choi, udekoruj  szczypiorkiem i nitkami chili. 

Wskazówka:Jeśli danie bezglutenowe nie jest Twoim priorytetem, możesz oprószyć krewetki mąką ziemniaczaną. Wtedy sos będzie bardziej zawiesisty. 

Składniki na 4 porcj(e/i)

Na pikantny sos:

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.