Wyszukiwanie
Filtr
Krewetki teriyaki na toście z awokado
Bookmark
96 od 259

Krewetki teriyaki na toście z awokado

Czas przygotowania: 20 min.
Kalorie (na porcję): 1531 kJ / 366 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 2 awokado, obrane i bez pestki
  • 2 limonki, jedna wyciśnięta, a druga pokrojona w ćwiartki
  • 4 kromki chleba na zakwasie, opieczone w tosterze
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 350 g surowych krewetek olbrzymich
  • 4 łyżki stołowe sosu Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem
  • garść listków kolendry

przygotowanie

Miąższ awokado rozgnieść z sokiem z jednej limonki, a następnie przyprawić solą i pieprzem. Powstałą masę rozsmarować na toście z chleba na zakwasie.

Na patelni z powłoką antyadhezyjną lub w woku bardzo mocno rozgrzać oliwę, dodać krewetki i smażyć przez 30 sekund. Dodać sos teriyaki z prażonym czosnkiem i kontynuować smażenie krewetek jeszcze przez kilka minut, aż przestaną być surowe.

Nałożyć krewetki na tost z awokado, posypać odrobiną kolendry i skropić sokiem z limonki.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 2 awokado, obrane i bez pestki
  • 2 limonki, jedna wyciśnięta, a druga pokrojona w ćwiartki
  • 4 kromki chleba na zakwasie, opieczone w tosterze
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 350 g surowych krewetek olbrzymich
  • 4 łyżki stołowe sosu Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem
  • garść listków kolendry