
105 od 481
Krewetki teriyaki na toście z awokado
Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem
Dania główne
Warzywa
Kuchnia włoska
Przekąski
Wiosna
Lato
Jesień
Zima

Całkowity czas:
20 min.
Czas przygotowania:
20 min.
1531 kJ / 365 kcal
Tłuszcz:
2.1 g
Białko:
21.4 g
Węglowodany:
28.2 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 awokado, obrane i bez pestki
- 2 limonki, jedna wyciśnięta, a druga pokrojona w ćwiartki
- 4 kromki chleba na zakwasie, opieczone w tosterze
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 350 g surowych krewetek olbrzymich
- 4 łyżki stołowe sosu Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem
- garść listków kolendry
Przygotowanie:
Miąższ awokado rozgnieść z sokiem z jednej limonki, a następnie przyprawić solą i pieprzem. Powstałą masę rozsmarować na toście z chleba na zakwasie.
Na patelni z powłoką antyadhezyjną lub w woku bardzo mocno rozgrzać oliwę, dodać krewetki i smażyć przez 30 sekund. Dodać sos teriyaki z prażonym czosnkiem i kontynuować smażenie krewetek jeszcze przez kilka minut, aż przestaną być surowe.
Nałożyć krewetki na tost z awokado, posypać odrobiną kolendry i skropić sokiem z limonki.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
20 min.
Czas przygotowania:
20 min.
1531 kJ / 365 kcal
Tłuszcz:
2.1 g
Białko:
21.4 g
Węglowodany:
28.2 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 awokado, obrane i bez pestki
- 2 limonki, jedna wyciśnięta, a druga pokrojona w ćwiartki
- 4 kromki chleba na zakwasie, opieczone w tosterze
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 350 g surowych krewetek olbrzymich
- 4 łyżki stołowe sosu Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem
- garść listków kolendry