Wyszukiwanie
Filtr
Krewetki teriyaki na toście z awokado
Bookmark
30 od 302

Krewetki teriyaki na toście z awokado

Krewetki teriyaki na toście z awokado
Całkowity czas 20 min.
Czas przygotowania: 20 min.
1531 kJ / 365 kcal
Tłuszcz: 2.1 g
Białko: 21.4 g
Węglowodany: 28.2 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 2 awokado, obrane i bez pestki
  • 2 limonki, jedna wyciśnięta, a druga pokrojona w ćwiartki
  • 4 kromki chleba na zakwasie, opieczone w tosterze
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 350 g surowych krewetek olbrzymich
  • 4 łyżki stołowe sosu Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem
  • garść listków kolendry

przygotowanie

Miąższ awokado rozgnieść z sokiem z jednej limonki, a następnie przyprawić solą i pieprzem. Powstałą masę rozsmarować na toście z chleba na zakwasie.

Na patelni z powłoką antyadhezyjną lub w woku bardzo mocno rozgrzać oliwę, dodać krewetki i smażyć przez 30 sekund. Dodać sos teriyaki z prażonym czosnkiem i kontynuować smażenie krewetek jeszcze przez kilka minut, aż przestaną być surowe.

Nałożyć krewetki na tost z awokado, posypać odrobiną kolendry i skropić sokiem z limonki.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 20 min.
Czas przygotowania: 20 min.
1531 kJ / 365 kcal
Tłuszcz: 2.1 g
Białko: 21.4 g
Węglowodany: 28.2 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 2 awokado, obrane i bez pestki
  • 2 limonki, jedna wyciśnięta, a druga pokrojona w ćwiartki
  • 4 kromki chleba na zakwasie, opieczone w tosterze
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 350 g surowych krewetek olbrzymich
  • 4 łyżki stołowe sosu Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem
  • garść listków kolendry