Kremowa zupa paprykowo-pomidorowa z krewetkami teriyaki
Wyszukiwanie
Filtr
Kremowa zupa paprykowo-pomidorowa z krewetkami teriyaki
Bookmark
25 od 428

Kremowa zupa paprykowo-pomidorowa z krewetkami teriyaki

Przepyszna i prosta w przygotowaniu - taka właśnie jest kremowa zupa z tego przepisu. Sprawdzi się podana i jako lunch, i jako przystawka na przyjęciu - zdrowa, kolorowa miska pełna papryki i pomidorów. Krewetki w marynacie teriyaki dodają zupie oryginalnego charakteru, ale weganie i wegetarianie pokochają jej smak i bez tego dodatku.

Kremowa zupa paprykowo-pomidorowa z krewetkami teriyaki
Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas marynowania: 10 min.
czas gotowania 25 min.
1696 kJ / 405 kcal
Tłuszcz: 21,2 g
Białko: 26 g
Węglowodany: 26,6 g

Składniki dla 2 porcji

  • 3 papryki czerwone
  • 3 soczyste pomidory
  • 1 łyżka posiekanej papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1½ łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Dodatkowo:

  • 150 g krewetek
  • 2 łyżki marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 60 g papryczek padron (albo cukinii)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej papryczki chili

przygotowanie

  1. W rondelku na oliwie usmaż pokrojoną w kostkę paprykę, papryczki chili, pomidory i posiekany czosnek. Wlej bulion, dopraw sosem sojowym Kikkoman (lub Kikkoman Ponzu). Gotuj przez 20 minut.
  2. Gdy zupa jest już prawie gotowa, obtocz oczyszczone krewetki w marynacie Teriyaki Kikkoman. Smaż lub grilluj, aż będą gotowe. Papryczki padron lub pokrojoną cukinię podsmaż na oliwie i posyp bazylią i chili.
  3. Zmiksuj zupę na gładką masę blenderem. Dopraw pieprzem i świeżą bazylią. Podawaj z krewetkami i papryczkami padron.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas marynowania: 10 min.
czas gotowania 25 min.
1696 kJ / 405 kcal
Tłuszcz: 21,2 g
Białko: 26 g
Węglowodany: 26,6 g

Składniki dla 2 porcji

  • 3 papryki czerwone
  • 3 soczyste pomidory
  • 1 łyżka posiekanej papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1½ łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Dodatkowo:

  • 150 g krewetek
  • 2 łyżki marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 60 g papryczek padron (albo cukinii)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej papryczki chili