Kotlety wieprzowe w owocowym sosie sojowym

Czas ogółem 150 min
100 min Czas przygotowania
50 min Czas marynowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Na marynatę owocową

4 łyżki
dżemu morelowego
1 łyżka
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
grubo zmielonego pieprzu
4 
wieprzowe (około 200 g każdy)

Na przystawkę

2 
pomidory
4 
gałązki tymianku
1 łyżka
oliwy z oliwek
 ½ łyżeczka
świeżego oregano, posiekanego
300 g
tłuczonych ziemniaków
Wartości odżywcze (na porcję) 1896 kJ  /  453 kcal
16,5 g Tłuszcz
47,9 g Białko
26 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj marynatę. Włóż dżem morelowy do blendera. Zmiksuj na puree z oliwą z oliwek i sosem sojowym. Dopraw pieprzem.

Krok 2

Włóż kotlety wieprzowe do naczynia żaroodpornego. Zalej marynatą i wmasuj marynatę w mięso. Przykryj mięso folią spożywczą i marynuj przez 40-50 minut.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Umyj pomidory, usuń łodygę i pokrój pomidory w plasterki o grubości około 1 cm.

Krok 4

Wyjmij kotlety wieprzowe z marynaty i odstaw pozostałą marynatę na bok. Ułóż je na blasze piekarnika obok siebie i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut. Umyj tymianek.

Krok 5

Wyjmij blachę z piekarnika i obróć kotlety. Rozłóż plasterki pomidorów wokół kotletów, skrop oliwą z oliwek i sosem sojowym. Posyp oregano i przykryj kotlety tymiankiem. Zwiększ temperaturę piekarnika do 230°C i piecz przez kolejne 12-15 minut.

Krok 6

W międzyczasie przygotuj tłuczone ziemniaki. Pozwól pozostałej marynacie zagotować się krótko w rondlu.

Krok 7

Wyjmij blachę z piekarnika i ułóż tłuczone ziemniaki wokół mięsa w atrakcyjny wizualnie sposób. W razie potrzeby włóż je do torby do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy. Skrop kotlety marynatą i podawaj.

Wskazówka

Ten przepis może być przygotowany na grillu i na grilla.

ID przepisu: 60

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj marynatę. Włóż dżem morelowy do blendera. Zmiksuj na puree z oliwą z oliwek i sosem sojowym. Dopraw pieprzem.

Włóż kotlety wieprzowe do naczynia żaroodpornego. Zalej marynatą i wmasuj marynatę w mięso. Przykryj mięso folią spożywczą i marynuj przez 40-50 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Umyj pomidory, usuń łodygę i pokrój pomidory w plasterki o grubości około 1 cm.

Wyjmij kotlety wieprzowe z marynaty i odstaw pozostałą marynatę na bok. Ułóż je na blasze piekarnika obok siebie i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut. Umyj tymianek.

Wyjmij blachę z piekarnika i obróć kotlety. Rozłóż plasterki pomidorów wokół kotletów, skrop oliwą z oliwek i sosem sojowym. Posyp oregano i przykryj kotlety tymiankiem. Zwiększ temperaturę piekarnika do 230°C i piecz przez kolejne 12-15 minut.

W międzyczasie przygotuj tłuczone ziemniaki. Pozwól pozostałej marynacie zagotować się krótko w rondlu.

Wyjmij blachę z piekarnika i ułóż tłuczone ziemniaki wokół mięsa w atrakcyjny wizualnie sposób. W razie potrzeby włóż je do torby do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy. Skrop kotlety marynatą i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.