
Kotlety wieprzowe w owocowym sosie sojowym
Składniki dla 4 porcji
Na marynatę owocową:
- 4 łyżki stołowe dżemu morelowego
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 8 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (około 80 ml)
- 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
- 4 kotleciki wieprzowe (4 kawałki około 200 g każdy)
Na przystawkę:
- 2 pomidory
- 4 gałązki tymianku
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- ½ łyżeczki świeżego oregano, posiekanego
- 300 g tłuczonych ziemniaków
przygotowanie
- Przygotuj marynatę. Włóż dżem morelowy do blendera. Zmiksuj na puree z oliwą z oliwek i sosem sojowym. Dopraw pieprzem.
- Włóż kotlety wieprzowe do naczynia żaroodpornego. Zalej marynatą i wmasuj marynatę w mięso. Przykryj mięso folią spożywczą i marynuj przez 40-50 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Umyj pomidory, usuń łodygę i pokrój pomidory w plasterki o grubości około 1 cm.
- Wyjmij kotlety wieprzowe z marynaty i odstaw pozostałą marynatę na bok. Ułóż je na blasze piekarnika obok siebie i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut. Umyj tymianek.
- Wyjmij blachę z piekarnika i obróć kotlety. Rozłóż plasterki pomidorów wokół kotletów, skrop oliwą z oliwek i sosem sojowym. Posyp oregano i przykryj kotlety tymiankiem. Zwiększ temperaturę piekarnika do 230°C i piecz przez kolejne 12-15 minut.
- W międzyczasie przygotuj tłuczone ziemniaki. Pozwól pozostałej marynacie zagotować się krótko w rondlu.
- Wyjmij blachę z piekarnika i ułóż tłuczone ziemniaki wokół mięsa w atrakcyjny wizualnie sposób. W razie potrzeby włóż je do torby do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy. Skrop kotlety marynatą i podawaj.
TEN PRZEPIS MOŻE BYĆ PRZYGOTOWANY NA GRILLU I NA GRILLA.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
Na marynatę owocową:
- 4 łyżki stołowe dżemu morelowego
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 8 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (około 80 ml)
- 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
- 4 kotleciki wieprzowe (4 kawałki około 200 g każdy)
Na przystawkę:
- 2 pomidory
- 4 gałązki tymianku
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- ½ łyżeczki świeżego oregano, posiekanego
- 300 g tłuczonych ziemniaków