Kotlety wieprzowe w owocowym sosie sojowym
Wyszukiwanie
Filtr
Kotlety wieprzowe w owocowym sosie sojowym
Bookmark
85 od 249

Kotlety wieprzowe w owocowym sosie sojowym

Czas przygotowania: 1 godz 40 min.
Czas marynowania: 50 min.
Kalorie (na porcję): 1896 kJ / 453 kcal

Składniki dla 4 porcji

Na marynatę owocową:

  • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
  • 4 kotleciki wieprzowe (4 kawałki około 200 g każdy)

Na przystawkę:

  • 300 g tłuczonych ziemniaków

przygotowanie

  1. Przygotuj marynatę. Włóż dżem morelowy do blendera. Zmiksuj na puree z oliwą z oliwek i sosem sojowym. Dopraw pieprzem.
  2. Włóż kotlety wieprzowe do naczynia żaroodpornego. Zalej marynatą i wmasuj marynatę w mięso. Przykryj mięso folią spożywczą i marynuj przez 40-50 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Umyj pomidory, usuń łodygę i pokrój pomidory w plasterki o grubości około 1 cm.
  4. Wyjmij kotlety wieprzowe z marynaty i odstaw pozostałą marynatę na bok. Ułóż je na blasze piekarnika obok siebie i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut. Umyj tymianek.
  5. Wyjmij blachę z piekarnika i obróć kotlety. Rozłóż plasterki pomidorów wokół kotletów, skrop oliwą z oliwek i sosem sojowym. Posyp oregano i przykryj kotlety tymiankiem. Zwiększ temperaturę piekarnika do 230°C i piecz przez kolejne 12-15 minut.
  6. W międzyczasie przygotuj tłuczone ziemniaki. Pozwól pozostałej marynacie zagotować się krótko w rondlu.
  7. Wyjmij blachę z piekarnika i ułóż tłuczone ziemniaki wokół mięsa w atrakcyjny wizualnie sposób. W razie potrzeby włóż je do torby do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy. Skrop kotlety marynatą i podawaj.

TEN PRZEPIS MOŻE BYĆ PRZYGOTOWANY NA GRILLU I NA GRILLA.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

Na marynatę owocową:

  • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
  • 4 kotleciki wieprzowe (4 kawałki około 200 g każdy)

Na przystawkę:

  • 300 g tłuczonych ziemniaków