Kotlety wieprzowe w marynacie teriyaki z piwem

Czas ogółem 90 min
10 min Czas przygotowania
60 min Czas marynowania
20 min Czas gotowania

Karkówka to grillowy klasyk. Ze smakiem wieprzowiny idealnie komponuje się słodycz marynaty teriyaki, a dodatek piwa sprawia, że mięso staje się bardziej kruche i delikatne.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 
steki z karkówki wieprzowej, ok. 150 g każdy (lub kotlety wieprzowe)
1 łyżka
octu jabłkowego
 ½ łyżeczka
wędzonej papryki
250 ml
piwa
1 łyżeczka
miodu
1 łyżka
musztardy
pieprz czarny mielony do smaku
 ½ łyżeczka
suszonego rozmarynu
Wartości odżywcze (na porcję) 5420 kJ  /  1355 kcal
100 g Tłuszcz
71 g Białko
37 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przełóż karkówkę do miski. Dopraw papryką wędzoną, rozmarynem, octem, musztardą, pieprzem oraz miodem. Dokładnie wymieszaj. Dodaj marynatę Teriyaki i wymieszaj. Całość zalej piwem i odstaw do zamarynowania w lodówce na 1 godz. 

Krok 2

Grilluj steki na rozgrzanym ruszcie ok. 7 min. z każdej strony.

Krok 3

Karkówkę podawaj z ziemniakami pieczonymi w folii i masłem ziołowym.

ID przepisu: 1112

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przełóż karkówkę do miski. Dopraw papryką wędzoną, rozmarynem, octem, musztardą, pieprzem oraz miodem. Dokładnie wymieszaj. Dodaj marynatę Teriyaki i wymieszaj. Całość zalej piwem i odstaw do zamarynowania w lodówce na 1 godz. 

Grilluj steki na rozgrzanym ruszcie ok. 7 min. z każdej strony.

Karkówkę podawaj z ziemniakami pieczonymi w folii i masłem ziołowym.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.