Wyszukiwanie
Filtr
Kolorowe warzywa z woka
Bookmark
160 od 472

Kolorowe warzywa z woka

Kolorowe warzywa z woka
Całkowity czas: 35 min.
Czas przygotowania: 35 min.
571 kJ / 136 kcal
Tłuszcz: 7 g
Białko: 4.8 g
Węglowodany: 12.6 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 400 g zielonych szparagów
  • 2 cienkie marchewki
  • 150 g groszku cukrowego
  • ½ pęczka cebuli dymki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona papryczka peperoni lub chili
  • 1-2 świeże ząbki czosnku
  • 1-2 czerwone cebule
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm, pokrojony na drobne paseczki)
  • 3 łyżki stołowe sake (lub białego wina)
  • 3 łyżki stołowe sosu do woka Kikkoman
  • 3 łyżki stołowe bulionu drobiowego lub warzywnego

Przygotowanie:

Szparagi umyć, oddzielić dolną stwardniałą część (mniej więcej 1/3 długości) i pokroić w poprzek na kawałki o długości 2-3 cm. Marchewki obrać i również pokroić w poprzek na kawałki o długości 2-3 cm. Groszek cukrowy i dymkę umyć i pokroić w poprzek na kawałki. Czerwoną paprykę i peperoni umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć białe błony i gniazda nasienne, a następnie pokroić w drobne paski. Czosnek i cebulę obrać i pokroić wzdłuż na drobne paski.

Olej roślinny i sezamowy mocno rozgrzać w woku. Warzywa i imbir podsmażyć na chrupko, często potrząsając wokiem. Warzywa zalać sake, sosem do woka i bulionem, a następnie przykryć pokrywką i całość gotować al dente przez 6-8 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawić sosem do woka według uznania.

Wskazówka: Chrupiące warzywa z woka najlepiej serwować z ryżem basmati.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 35 min.
Czas przygotowania: 35 min.
571 kJ / 136 kcal
Tłuszcz: 7 g
Białko: 4.8 g
Węglowodany: 12.6 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 400 g zielonych szparagów
  • 2 cienkie marchewki
  • 150 g groszku cukrowego
  • ½ pęczka cebuli dymki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona papryczka peperoni lub chili
  • 1-2 świeże ząbki czosnku
  • 1-2 czerwone cebule
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm, pokrojony na drobne paseczki)
  • 3 łyżki stołowe sake (lub białego wina)
  • 3 łyżki stołowe sosu do woka Kikkoman
  • 3 łyżki stołowe bulionu drobiowego lub warzywnego