
Kolorowe warzywa z dipem sojowo-oliwkowym

Składniki dla 4 porcji
- 120 g słodkich ziemniaków
- 120 g marchewek
- 240 g małych ziemniaków
- 120 g cukinii
- 100 g żółtej papryki
- 120 g brokułów
- 12 pomidorków koktajlowych (około 120 g)
- 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- zioła wedle uznania, na przykład oregano, liść laurowy
- 200 ml bulionu warzywnego
Na dip sojowo-oliwkowy:
- 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego od Kikkoman (około 40 ml)
- 60 g zielonych oliwek (bez pestek)
- ¼ łyżki stołowej soku z cytryny
- 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 4 łyżki stołowe sosu jabłkowego
- 2 łyżki stołowe orzeszków piniowych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki kaparów
przygotowanie
- Obierz słodkie ziemniaki i marchewkę. Umyj razem ziemniakami. Pokrój ziemniaki i marchewkę na kawałki. Ziemniaki przekrój na pół. Gotuj wszystko przez około 5 minut.
- Umyj cukinię i odetnij końce. Przekrój paprykę na pół, usuń nasiona i żyłki. Umyj paprykę i pokrój razem z cukinią na kawałki wielkości kęsa. Pokrój brokuły w różyczki i umyj. Umyj pomidory.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Wymieszaj oliwę z oliwek i sos sojowy w dużej misce. Dodaj ziemniaki i warzywa z wybranymi ziołami i wymieszaj.
- Wlej bulion warzywny do głębokiej blachy piekarnika lub dużego naczynia żaroodpornego. Ułóż warzywa na wierzchu i piecz w w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
- Przygotuj dip z sosu sojowego i oliwek. Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki oprócz kaparów. Posiekaj kapary i dodaj. Wyjmij blachę piekarnika lub naczynie żaroodporne z piekarnika. Skrop dipem z sosu sojowego z oliwkami. Podawaj z chlebem dla smaku.
TEN PRZEPIS MOŻE BYĆ PRZYGOTOWANY NA GRILLU I NA GRILLA.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 120 g słodkich ziemniaków
- 120 g marchewek
- 240 g małych ziemniaków
- 120 g cukinii
- 100 g żółtej papryki
- 120 g brokułów
- 12 pomidorków koktajlowych (około 120 g)
- 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- zioła wedle uznania, na przykład oregano, liść laurowy
- 200 ml bulionu warzywnego
Na dip sojowo-oliwkowy:
- 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego od Kikkoman (około 40 ml)
- 60 g zielonych oliwek (bez pestek)
- ¼ łyżki stołowej soku z cytryny
- 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 4 łyżki stołowe sosu jabłkowego
- 2 łyżki stołowe orzeszków piniowych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki kaparów