Wyszukiwanie
Filtr
Bookmark
175 od 243

Kolorowe warzywa z dipem sojowo-oliwkowym

Czas przygotowania: 50 min.
Kalorie (na porcję): 1836 kJ / 439 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 120 g słodkich ziemniaków
  • 120 g marchewek
  • 240 g małych ziemniaków
  • 120 g cukinii
  • 100 g żółtej papryki
  • 120 g brokułów      
  • 12 pomidorków koktajlowych (około 120 g)     
  • 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • zioła wedle uznania, na przykład oregano, liść laurowy
  • 200 ml bulionu warzywnego       

Na dip sojowo-oliwkowy:

  • 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego od Kikkoman (około 40 ml)
  • 60 g zielonych oliwek (bez pestek)
  • ¼ łyżki stołowej soku z cytryny
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 4 łyżki stołowe sosu jabłkowego
  • 2 łyżki stołowe orzeszków piniowych     
  • 1 łyżeczka cukru    
  • 2 łyżeczki kaparów

przygotowanie

  1. Obierz słodkie ziemniaki i marchewkę. Umyj razem ziemniakami. Pokrój ziemniaki i marchewkę na kawałki. Ziemniaki przekrój na pół. Gotuj wszystko przez około 5 minut.
  2. Umyj cukinię i odetnij końce. Przekrój paprykę na pół, usuń nasiona i żyłki. Umyj paprykę i pokrój razem z cukinią na kawałki wielkości kęsa. Pokrój brokuły w różyczki i umyj. Umyj pomidory.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Wymieszaj oliwę z oliwek i sos sojowy w dużej misce. Dodaj ziemniaki i warzywa z wybranymi ziołami i wymieszaj.
  4. Wlej bulion warzywny do głębokiej blachy piekarnika lub dużego naczynia żaroodpornego. Ułóż warzywa na wierzchu i piecz w w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
  5. Przygotuj dip z sosu sojowego i oliwek. Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki oprócz kaparów. Posiekaj kapary i dodaj. Wyjmij blachę piekarnika lub naczynie żaroodporne z piekarnika. Skrop dipem z sosu sojowego z oliwkami. Podawaj z chlebem dla smaku.

TEN PRZEPIS MOŻE BYĆ PRZYGOTOWANY NA GRILLU I NA GRILLA.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 120 g słodkich ziemniaków
  • 120 g marchewek
  • 240 g małych ziemniaków
  • 120 g cukinii
  • 100 g żółtej papryki
  • 120 g brokułów      
  • 12 pomidorków koktajlowych (około 120 g)     
  • 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • zioła wedle uznania, na przykład oregano, liść laurowy
  • 200 ml bulionu warzywnego       

Na dip sojowo-oliwkowy:

  • 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego od Kikkoman (około 40 ml)
  • 60 g zielonych oliwek (bez pestek)
  • ¼ łyżki stołowej soku z cytryny
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 4 łyżki stołowe sosu jabłkowego
  • 2 łyżki stołowe orzeszków piniowych     
  • 1 łyżeczka cukru    
  • 2 łyżeczki kaparów