Kolorowe chrupiące warzywa z woka
Wyszukiwanie
Filtr
Kolorowe chrupiące warzywa z woka
Bookmark
259 od 259

Kolorowe chrupiące warzywa z woka

Czas przygotowania: 30 min.
Kalorie (na porcję): 837 kJ / 200 kcal

Składniki dla 4 porcji

sos: 

  • 1 orzech laskowy
  • ½ pęczka kolendry
  • 20 gałązek pietruszki
  • 2 gałązki mięty 
  • 1 mała biała cebula
  • 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman 
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa masła 
  • pieprz 

przygotowanie

Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. W woku rozgrzać oliwę i naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman. Dodać marchewki, buraka oraz żółtą marchew i gotować przez 8 minut na średnim ogniu, nie zapominając o mieszaniu. Następnie dodać cukinię, groszek i szparagi. Gotować jeszcze przez 6 minut, co jakiś czas mieszając (warzywa powinny pozostać chrupiące). 

Rozdrobnić orzech laskowy. Zioła na sos umyć i posiekać, cebulę obrać i również posiekać, a następnie dodać do miski razem z naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, oliwą i sokiem z cytryny. Wszystko wymieszać. Gorące jarzyny włożyć do miski, zalać sosem, posypać rozdrobnionym orzechem laskowym i od razu podawać.

Propozycja podania: potrawę można serwować w towarzystwie komosy ryżowej lub orkiszu.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

sos: 

  • 1 orzech laskowy
  • ½ pęczka kolendry
  • 20 gałązek pietruszki
  • 2 gałązki mięty 
  • 1 mała biała cebula
  • 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman 
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa masła 
  • pieprz