
Receptura tygodnia
Kolorowa sałatka na ciepło z cytrusowym winegretem

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 okrągłe żółte cukinie
- 200 g białej fasoli
- 250 g pasternaka
- 2 marchewki
- 200 g brokuła
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 4 łyżki stołowe cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
- 1/2 pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić w kawałki wielkości kęsa, brokuła podzielić na różyczki, wrzucić do wrzątku i gotować ok. 10 minut. Odsączyć z wody i przełożyć do salaterki. Szczypiorek posiekać.
Oliwę i cytrusowy sos sojowy Ponzu dobrze wymieszać w shakerze lub słoiku. Polać dressingiem jeszcze ciepłe warzywa i podawać natychmiast. Wedle uznania można zastąpić powyższe składniki innymi warzywami, np. kalafiorem, zieloną fasolką , szparagami, groszkiem cukrowym itp.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 okrągłe żółte cukinie
- 200 g białej fasoli
- 250 g pasternaka
- 2 marchewki
- 200 g brokuła
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 4 łyżki stołowe cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
- 1/2 pęczka szczypiorku