Kolorowa sałatka na ciepło z cytrusowym winegretem
Wyszukiwanie
Filtr
Kolorowa sałatka na ciepło z cytrusowym winegretem
Bookmark
256 od 259

Kolorowa sałatka na ciepło z cytrusowym winegretem

Czas przygotowania: 30 min.
Kalorie (na porcję): 1355 kJ / 324 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 2 okrągłe żółte cukinie
  • 200 g białej fasoli
  • 250 g pasternaka
  • 2 marchewki
  • 200 g brokuła
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 4 łyżki stołowe cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
  • 1/2 pęczka szczypiorku

przygotowanie

Warzywa obrać i pokroić w kawałki wielkości kęsa, brokuła podzielić na różyczki, wrzucić do wrzątku i gotować ok. 10 minut. Odsączyć z wody i przełożyć do salaterki. Szczypiorek posiekać.

Oliwę i cytrusowy sos sojowy Ponzu dobrze wymieszać w shakerze lub słoiku. Polać dressingiem jeszcze ciepłe warzywa i podawać natychmiast. Wedle uznania można zastąpić powyższe składniki innymi warzywami, np. kalafiorem, zieloną fasolką , szparagami, groszkiem cukrowym itp.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 2 okrągłe żółte cukinie
  • 200 g białej fasoli
  • 250 g pasternaka
  • 2 marchewki
  • 200 g brokuła
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 4 łyżki stołowe cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
  • 1/2 pęczka szczypiorku