Klopsiki w stylu tex-mex z morelowym chili chutney
Wyszukiwanie
Filtr
Klopsiki w stylu tex-mex z morelowym chili chutney
Bookmark
68 od 472

Klopsiki w stylu tex-mex z morelowym chili chutney

Proste, pyszne i pikantne - klopsiki z tego przepisu będą idealną przekąską na co dzień i na imprezę. Podawaj je z dodatkiem morelowego chili chutney.

Klopsiki w stylu tex-mex z morelowym chili chutney
Całkowity czas: 30 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
2213 kJ / 528 kcal
Tłuszcz: 28,5 g
Białko: 35,4 g
Węglowodany: 29,2 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

Morelowy chili chutney

3 duże morele
8 suszonych moreli
1 mała szalotka
1 mały ząbek czosnku
1 mały kawałek imbiru, ok. 1 cm
2-3 łyżeczki Słodkiej przyprawy w stylu Mirin Kikkoman (alternatywnie: 1-2 łyżeczki brązowego cukru)
2-3 łyżeczki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
świeżo zmielony pieprz
płatki chili

Klopsiki tex-mex

1 ząbek czosnku 
20 g orzechów nerkowca 
300 g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub jagnięcego (lub mieszanego)
5 łyżeczek Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
świeżo zmielony pieprz
¼ łyżeczki mielonego chili
¼ łyżeczki mielonego curry
¼ łyżeczki kminku

Przygotowanie:

  1. Przygotuj chutney. Morele, szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj imbir.
  2. Zagotuj z pozostałymi składnikami na chutney. Gotuj bez przykrycia przez około 10 minut. W razie potrzeby dolej wody. Chutney powinien być bardzo gęsty. Jeśli będzie taka potrzeba, dodatkowo rozgnieć składniki chutney. 
  3. Przygotuj klopsiki. Czosnek i orzechy nerkowca drobno posiekaj. Wymieszaj z pozostałymi składnikami na klopsiki.
  4. Uformuj z mięsa 10-12 klopsików. Smaż na rozgrzanym oleju przez około 10-12 minut. Podawaj z morelowym chili chutney.

Wskazówki:

  • Do tego przepisu idealnie pasują też chipsy z torilli.
  • Możesz nadziać klopsiki na patyczki do szaszłyków przed podaniem.
Całkowity czas: 30 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
2213 kJ / 528 kcal
Tłuszcz: 28,5 g
Białko: 35,4 g
Węglowodany: 29,2 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

Morelowy chili chutney

3 duże morele
8 suszonych moreli
1 mała szalotka
1 mały ząbek czosnku
1 mały kawałek imbiru, ok. 1 cm
2-3 łyżeczki Słodkiej przyprawy w stylu Mirin Kikkoman (alternatywnie: 1-2 łyżeczki brązowego cukru)
2-3 łyżeczki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
świeżo zmielony pieprz
płatki chili

Klopsiki tex-mex

1 ząbek czosnku 
20 g orzechów nerkowca 
300 g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub jagnięcego (lub mieszanego)
5 łyżeczek Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
świeżo zmielony pieprz
¼ łyżeczki mielonego chili
¼ łyżeczki mielonego curry
¼ łyżeczki kminku