
Klopsiki w stylu tex-mex z morelowym chili chutney
Proste, pyszne i pikantne - klopsiki z tego przepisu będą idealną przekąską na co dzień i na imprezę. Podawaj je z dodatkiem morelowego chili chutney.

Składniki na 2 porcj(e/i)
Morelowy chili chutney
3 duże morele
8 suszonych moreli
1 mała szalotka
1 mały ząbek czosnku
1 mały kawałek imbiru, ok. 1 cm
2-3 łyżeczki Słodkiej przyprawy w stylu Mirin Kikkoman (alternatywnie: 1-2 łyżeczki brązowego cukru)
2-3 łyżeczki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
świeżo zmielony pieprz
płatki chili
Klopsiki tex-mex
1 ząbek czosnku
20 g orzechów nerkowca
300 g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub jagnięcego (lub mieszanego)
5 łyżeczek Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
świeżo zmielony pieprz
¼ łyżeczki mielonego chili
¼ łyżeczki mielonego curry
¼ łyżeczki kminku
Przygotowanie:
- Przygotuj chutney. Morele, szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj imbir.
- Zagotuj z pozostałymi składnikami na chutney. Gotuj bez przykrycia przez około 10 minut. W razie potrzeby dolej wody. Chutney powinien być bardzo gęsty. Jeśli będzie taka potrzeba, dodatkowo rozgnieć składniki chutney.
- Przygotuj klopsiki. Czosnek i orzechy nerkowca drobno posiekaj. Wymieszaj z pozostałymi składnikami na klopsiki.
- Uformuj z mięsa 10-12 klopsików. Smaż na rozgrzanym oleju przez około 10-12 minut. Podawaj z morelowym chili chutney.
Wskazówki:
- Do tego przepisu idealnie pasują też chipsy z torilli.
- Możesz nadziać klopsiki na patyczki do szaszłyków przed podaniem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 2 porcj(e/i)
Morelowy chili chutney
3 duże morele
8 suszonych moreli
1 mała szalotka
1 mały ząbek czosnku
1 mały kawałek imbiru, ok. 1 cm
2-3 łyżeczki Słodkiej przyprawy w stylu Mirin Kikkoman (alternatywnie: 1-2 łyżeczki brązowego cukru)
2-3 łyżeczki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
świeżo zmielony pieprz
płatki chili
Klopsiki tex-mex
1 ząbek czosnku
20 g orzechów nerkowca
300 g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub jagnięcego (lub mieszanego)
5 łyżeczek Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
świeżo zmielony pieprz
¼ łyżeczki mielonego chili
¼ łyżeczki mielonego curry
¼ łyżeczki kminku