Klopsiki w stylu tex-mex z morelowym chili chutney

4 1 Oceny
Czas ogółem 30 min
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

 

Proste, pyszne i pikantne - klopsiki z tego przepisu będą idealną przekąską na co dzień i na imprezę. Podawaj je z dodatkiem morelowego chili chutney.

Składniki

2 porcj(e/i)

Morelowy chili chutney

3 
duże morele
8 
suszonych moreli
1 
mała szalotka
1 
mały ząbek czosnku
1 
mały kawałek imbiru, ok. 1 cm
świeżo zmielony pieprz
płatki chili

Klopsiki tex-mex

1 
ząbek czosnku
20 g
orzechów nerkowca
300 g
mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub jagnięcego (lub mieszanego)
świeżo zmielony pieprz
 ¼ łyżeczka
mielonego chili
 ¼ łyżeczka
mielonego curry
 ¼ łyżeczka
kminku
Wartości odżywcze (na porcję) 2213 kJ  /  528 kcal
28,5 g Tłuszcz
35,4 g Białko
29,2 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj chutney. Morele, szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj imbir.

Krok 2

Zagotuj z pozostałymi składnikami na chutney. Gotuj bez przykrycia przez około 10 minut. W razie potrzeby dolej wody. Chutney powinien być bardzo gęsty. Jeśli będzie taka potrzeba, dodatkowo rozgnieć składniki chutney. 

Krok 3

Przygotuj klopsiki. Czosnek i orzechy nerkowca drobno posiekaj. Wymieszaj z pozostałymi składnikami na klopsiki.

Krok 4

Uformuj z mięsa 10-12 klopsików. Smaż na rozgrzanym oleju przez około 10-12 minut. Podawaj z morelowym chili chutney.

Tips

Do tego przepisu idealnie pasują też chipsy z torilli.

Możesz nadziać klopsiki na patyczki do szaszłyków przed podaniem.

ID przepisu: 1055

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj chutney. Morele, szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj imbir.

Zagotuj z pozostałymi składnikami na chutney. Gotuj bez przykrycia przez około 10 minut. W razie potrzeby dolej wody. Chutney powinien być bardzo gęsty. Jeśli będzie taka potrzeba, dodatkowo rozgnieć składniki chutney. 

Przygotuj klopsiki. Czosnek i orzechy nerkowca drobno posiekaj. Wymieszaj z pozostałymi składnikami na klopsiki.

Uformuj z mięsa 10-12 klopsików. Smaż na rozgrzanym oleju przez około 10-12 minut. Podawaj z morelowym chili chutney.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.