Klasyczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Czas ogółem 65 min
20 min Czas gotowania
30 min Czas marynowania
15 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
2 łyżki
oleju
4 
filety z piersi kurczaka pokrojone w kawałki
1 
cebula pokrojona w plasterki
2 
rozgniecione ząbki czosnku
1 
czerwona papryka pokrojona w plasterki
1 
żółta papryka pokrojona w plasterki
100 g
kukurydzy baby
2 łyżki
ketchupu
2 łyżki
białego octu winnego
2 łyżki
cukru
2 łyżki
mąki kukurydzianej
1 
kawałek imbiru (około 2 centymetry)
227 g
odsączonego z soku ananasa z puszki (sok zachować)
1 łyżka
koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
300 g
ryż lub makaron, ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu, do podania
Wartości odżywcze (na porcję) 2788 kJ  /  666 kcal
10,7 g Tłuszcz
44,9 g Białko
103,4 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Podgrzać olej na dużej patelni lub w woku. Dodać kurczaka i smażyć aż zarumieni się z obydwy stron. Dodać cebulę, czosnek i smażyć przez kilka minut dokładnie mieszając. Dodać paprykę, przecięte na poł kukurydze i smaż przez 3-4 minuty aż zmiękną.

Krok 2

Zrobić sos słodko-kwaśny mieszając ketchup, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, biały ocet winny, cukier i mąkę kukurydzianą w małej miseczce.

Krok 3

Na patelnię, do pozostałych składników, dodać obrany i starty imbir, osuszonego ananasa pokrojonego w kawałki, wmieszać słodko-kwaśny sos.

Krok 4

Zmieszać sok z ananasa z wodą lub bulionem tak, aby powstało około 300 ml płynu, wlać go na patelnię do reszty produktów. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli kolor dania wydaje się nieco blady należy dodać koncentrat pomidorowy, aby wzbogacić sos.

Wskazówki:

Aby kurczak był delikatniejszy można wykorzystać autentyczną chińską technikę stosowaną w celu nadania mięsu soczystości i uniknięcia przegotowania. Przed przyrządzaniem dania należy obtoczyć kurczaka w mieszance z 1 łyżki mąki kukurydzianej i białka z 1 jajka. Zostawić do zamarynowania na 30 minut w lodówce.

Kiedy kura jest gotowa do przyrządzenia rozgrzać 2-3 cm oleju na patelni i szybko ją przesmaż przez około 30 sekund aż kawałki staną się białe. Wyjąć je z oleju i osuszyć na talerzu. Dodać do przepisu po cebuli i czosnku. Mieszać pozwalając by mięso było gotowe także w środku.

To danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można je stworzyć na wiele sposobów bazując na tym, co znajduje się w lodówce. Sos słodko-kwaśny, aby być gotowym wymaga tylko chwili, a przy tym stanowi zdrowszą alternatywę dla dań na wynos.

ID przepisu: 446

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Podgrzać olej na dużej patelni lub w woku. Dodać kurczaka i smażyć aż zarumieni się z obydwy stron. Dodać cebulę, czosnek i smażyć przez kilka minut dokładnie mieszając. Dodać paprykę, przecięte na poł kukurydze i smaż przez 3-4 minuty aż zmiękną.

Zrobić sos słodko-kwaśny mieszając ketchup, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, biały ocet winny, cukier i mąkę kukurydzianą w małej miseczce.

Na patelnię, do pozostałych składników, dodać obrany i starty imbir, osuszonego ananasa pokrojonego w kawałki, wmieszać słodko-kwaśny sos.

Zmieszać sok z ananasa z wodą lub bulionem tak, aby powstało około 300 ml płynu, wlać go na patelnię do reszty produktów. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli kolor dania wydaje się nieco blady należy dodać koncentrat pomidorowy, aby wzbogacić sos.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.