Kefty z tadżina

Czas ogółem 80 min
80 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Na pulpety

1 
cebula
2 
ząbki czosnku
400 g
mielonej jagnięciny (lub wieprzowiny/wołowiny)
3 łyżki
posiekanej natki pietruszki
3 łyżki
posiekanej kolendry
2 łyżeczki
mielonej papryki
2 łyżeczki
kuminu
1 łyżeczka
cynamonu
1 łyżeczka
świeżo zmielonego czarnego pieprzu
3 łyżki
oleju z oliwek

Na sos

1 
cebula
2 
ząbki czosnku
2 
czerwone papryki
2 
żółte papryki
3 łyżki
oliwy z oliwek
400 g
passaty pomidorowej
100 ml
wody mineralnej
1 łyżeczka
papryki mielonej
2 łyżeczki
kuminu
 ½ łyżeczka
świeżo zmielonego białego pieprzu
cukier
4 
jajka
Wartości odżywcze (na porcję) 2389 kJ  /  570 kcal
40 g Tłuszcz
32,4 g Białko
16,4 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Aby przyrządzić pulpety, obierz cebulę i czosnek i drobno je pokrój. Dokładnie wymieszaj mięso, cebulę, czosnek, zioła, przyprawy i sos sojowy i uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Podgrzej olej na patelni i obsmaż pulpety z dwóch stron (ale nie gotuj ich całkiem).

Krok 2

Aby przyrządzić sos, obierz cebulę i czosnek i drobno je pokrój. Przetnij papryki na połówki, wyczyść je, opłucz i pokrój na kawałki. Podgrzej olej w tadżinie na średnim ogniu. Smaż cebulę, czosnek i paprykę przez ok. 10 minut. Dodaj pomidory, wodę mineralną, sos sojowy, dopraw mieloną papryką, kuminem, pieprzem i cukrem. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez kolejne 10 minut.

Krok 3

Dodaj pulpety mięsne i duś przez kolejne 10-15 minut. Ostrożnie wbij jajka na pulpety, tak aby żółtka pozostały nienaruszone. Przykry i gotuj, aż jajka osiągną pożądaną konsystencję. Możesz posypać kefty z tadżina pietruszką i kolendrą i podawać je z chlebem typu pita/naan.

ID przepisu: 123

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Aby przyrządzić pulpety, obierz cebulę i czosnek i drobno je pokrój. Dokładnie wymieszaj mięso, cebulę, czosnek, zioła, przyprawy i sos sojowy i uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Podgrzej olej na patelni i obsmaż pulpety z dwóch stron (ale nie gotuj ich całkiem).

Aby przyrządzić sos, obierz cebulę i czosnek i drobno je pokrój. Przetnij papryki na połówki, wyczyść je, opłucz i pokrój na kawałki. Podgrzej olej w tadżinie na średnim ogniu. Smaż cebulę, czosnek i paprykę przez ok. 10 minut. Dodaj pomidory, wodę mineralną, sos sojowy, dopraw mieloną papryką, kuminem, pieprzem i cukrem. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez kolejne 10 minut.

Dodaj pulpety mięsne i duś przez kolejne 10-15 minut. Ostrożnie wbij jajka na pulpety, tak aby żółtka pozostały nienaruszone. Przykry i gotuj, aż jajka osiągną pożądaną konsystencję. Możesz posypać kefty z tadżina pietruszką i kolendrą i podawać je z chlebem typu pita/naan.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.