Wyszukiwanie
Filtr
Kefty z tadżina
Bookmark
267 od 285

Kefty z tadżina

Czas przygotowania: 1 godz 20 min.
Kalorie (na porcję): 2389 kJ / 571 kcal

Składniki dla 4 porcji

Na pulpety

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g mielonej jagnięciny (lub wieprzowiny/wołowiny)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 50 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 3 łyżki oleju z oliwek

Na sos

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone i 2 żółte papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 100 ml wody mineralnej
  • 60 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
  • Cukier
  • 4 jajka

przygotowanie

Aby przyrządzić pulpety, obierz cebulę i czosnek i drobno je pokrój. Dokładnie wymieszaj mięso, cebulę, czosnek, zioła, przyprawy i sos sojowy i uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Podgrzej olej na patelni i obsmaż pulpety z dwóch stron (ale nie gotuj ich całkiem).

Aby przyrządzić sos, obierz cebulę i czosnek i drobno je pokrój. Przetnij papryki na połówki, wyczyść je, opłucz i pokrój na kawałki. Podgrzej olej w tadżinie na średnim ogniu. Smaż cebulę, czosnek i paprykę przez ok. 10 minut. Dodaj pomidory, wodę mineralną, sos sojowy, dopraw mieloną papryką, kuminem, pieprzem i cukrem. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez kolejne 10 minut.

Dodaj pulpety mięsne i duś przez kolejne 10-15 minut. Ostrożnie wbij jajka na pulpety, tak aby żółtka pozostały nienaruszone. Przykry i gotuj, aż jajka osiągną pożądaną konsystencję. Możesz posypać kefty z tadżina pietruszką i kolendrą i podawać je z chlebem typu pita/naan.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

Na pulpety

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g mielonej jagnięciny (lub wieprzowiny/wołowiny)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 50 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 3 łyżki oleju z oliwek

Na sos

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone i 2 żółte papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 100 ml wody mineralnej
  • 60 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
  • Cukier
  • 4 jajka