Wyszukiwanie
Filtr
Karmazyn w sezamie
Bookmark
20 od 56

Karmazyn w sezamie

Karmazyn w sezamie
Całkowity czas: 75 min.
Czas przygotowania: 75 min.
3472 kJ / 829 kcal
Tłuszcz: 40 g
Białko: 50.8 g
Węglowodany: 81 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 100 g suszonych grzybów shiitake
  • 600 g filetu z karmazyna
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 100 g Kikkoman Panko - chrupiącej panierki w japońskim stylu
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 250 g ryżu basmati
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pędów bambusa
  • Skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • w razie potrzeby mąka kukurydziana do połączenia składników
  • 4 łyżki masła klarowanego lub masła (do smażenia)

Przygotowanie:

  1. Zalej grzyby shiitake gorącą wodą i mocz przez co najmniej pół godziny. Dopraw rybę solą i pieprzem i obtocz ją w mące kukurydzianej. Wymieszaj bułkę tartą i sezam. Ubij jajka. Zanurz rybę w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Dociśnij rybę, aby panierka się przykleiła.
  2. Wyjmij grzyby z wody. Wodę zachowaj na później. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wsyp kurkumę i kminek, a następnie ryż. Wymieszaj ryż na patelni, a następnie wlej pół litra wody. Gotuj na średnim ogniu.
  3. Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Paprykę umyj i posiekaj. Pędy bambusa i grzyby shiitake pokrój w plasterki. Podsmaż cebulę i paprykę na 2 łyżkach oleju. Dodaj pędy bambusa i grzyby. Dodaj kilka kawałków skórki z cytryny. Wlej sok z cytryny i trochę wody spod grzybów. Dopraw sosem sojowym. W razie potrzeby połącz z odrobiną mąki kukurydzianej.
  4. Na patelni rozgrzej masło klarowane lub masło. Smaż rybę po 5 minut z każdej strony. Podawaj z warzywami i ryżem.
Całkowity czas: 75 min.
Czas przygotowania: 75 min.
3472 kJ / 829 kcal
Tłuszcz: 40 g
Białko: 50.8 g
Węglowodany: 81 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 100 g suszonych grzybów shiitake
  • 600 g filetu z karmazyna
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 100 g Kikkoman Panko - chrupiącej panierki w japońskim stylu
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 250 g ryżu basmati
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pędów bambusa
  • Skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • w razie potrzeby mąka kukurydziana do połączenia składników
  • 4 łyżki masła klarowanego lub masła (do smażenia)