
20 od 56
Karmazyn w sezamie
Naturalnie warzony sos sojowy
Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu
Dania główne
Ryba
Boże Narodzenie

Całkowity czas:
75 min.
Czas przygotowania:
75 min.
3472 kJ / 829 kcal
Tłuszcz:
40 g
Białko:
50.8 g
Węglowodany:
81 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 100 g suszonych grzybów shiitake
- 600 g filetu z karmazyna
- Sól
- Pieprz
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 100 g Kikkoman Panko - chrupiącej panierki w japońskim stylu
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 250 g ryżu basmati
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 200 g pędów bambusa
- Skórka i sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- w razie potrzeby mąka kukurydziana do połączenia składników
- 4 łyżki masła klarowanego lub masła (do smażenia)
Przygotowanie:
- Zalej grzyby shiitake gorącą wodą i mocz przez co najmniej pół godziny. Dopraw rybę solą i pieprzem i obtocz ją w mące kukurydzianej. Wymieszaj bułkę tartą i sezam. Ubij jajka. Zanurz rybę w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Dociśnij rybę, aby panierka się przykleiła.
- Wyjmij grzyby z wody. Wodę zachowaj na później. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wsyp kurkumę i kminek, a następnie ryż. Wymieszaj ryż na patelni, a następnie wlej pół litra wody. Gotuj na średnim ogniu.
- Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Paprykę umyj i posiekaj. Pędy bambusa i grzyby shiitake pokrój w plasterki. Podsmaż cebulę i paprykę na 2 łyżkach oleju. Dodaj pędy bambusa i grzyby. Dodaj kilka kawałków skórki z cytryny. Wlej sok z cytryny i trochę wody spod grzybów. Dopraw sosem sojowym. W razie potrzeby połącz z odrobiną mąki kukurydzianej.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane lub masło. Smaż rybę po 5 minut z każdej strony. Podawaj z warzywami i ryżem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
75 min.
Czas przygotowania:
75 min.
3472 kJ / 829 kcal
Tłuszcz:
40 g
Białko:
50.8 g
Węglowodany:
81 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 100 g suszonych grzybów shiitake
- 600 g filetu z karmazyna
- Sól
- Pieprz
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 100 g Kikkoman Panko - chrupiącej panierki w japońskim stylu
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 250 g ryżu basmati
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 200 g pędów bambusa
- Skórka i sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- w razie potrzeby mąka kukurydziana do połączenia składników
- 4 łyżki masła klarowanego lub masła (do smażenia)