Kaczka z Pomaranczami jablkami i sosem sojowym
Wyszukiwanie
Filtr
Kaczka z Pomaranczami jablkami i sosem sojowym
Bookmark
300 od 328

Kaczka z Pomaranczami jablkami i sosem sojowym

Kaczka z Pomaranczami jablkami i sosem sojowym

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1 cała kaczka
  • 2  średnie jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 2-3 łyżki suszonego majeranku
  • Kilka gałązek tymianku
  • Kilak gałązek rozmarynu
  • Kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • 2-3 łyżki miodu
  • Czarny pieprz
  • Sól

przygotowanie

Tuszkę kaczki oczyścić, umyć i osuszyć. Wnętrze  natrzeć  pieprzem i solą. Jabłka umyć. Pomarańcze sparzyć i dobrze wyszorować. Owoce pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem i ciasno upchnąć wewnątrz kaczki. Wierzch  kaczki także mocno przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawić do nagrzanego na 150-160 stopni piekarnika i piec 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zebrać do miseczki trochę tłuszczu który się wytopi z kaczki i wymieszać go z sosem sojowym i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia polewać sosem kaczkę co kilka minut. Dzięki temu skórka się dobrze zarumieni i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjąć ze środka kaczki cząstki owoców. Podawać z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1 cała kaczka
  • 2  średnie jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 2-3 łyżki suszonego majeranku
  • Kilka gałązek tymianku
  • Kilak gałązek rozmarynu
  • Kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • 2-3 łyżki miodu
  • Czarny pieprz
  • Sól