Wyszukiwanie
Filtr
Kaczka Teriyaki
Bookmark
5 od 14

Kaczka Teriyaki

Kaczka Teriyaki
Całkowity czas: 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
976 kJ / 232 kcal
Tłuszcz: 9 g
Białko: 26 g
Węglowodany: 10 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 500 g piersi z kaczki, obranej ze skóry i pokrojonej w plasterki
  • 5 łyżek sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
  • olej do smażenia
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 20 g cukru
  • 20 g musztardy
  • po 20 g rzodkiewki, marchwi, selera i ogórka

Przygotowanie:

  1. Mięso z kaczki marynuj przez ok. 20 minut w sosie Teriyaki z pieczonym czosnkiem. Podsmaż krótko  z obu stron na bardzo gorącym oleju. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 7 minut.
  2. Do soków ze smażenia dodaj sok pomarańczowy i marynatę z kaczki Teriyaki. Przed zredukowaniem dodaj cukier i musztardę.
  3. Warzywa umyj i oczyść, a następnie pokrój w drobne paski.
  4. Ułóż plasterki kaczki Teriyaki na talerzu. Polej sosem pomarańczowym i udekoruj paskami warzyw.

Dobra rada! To danie doskonale sprawdzi się jako przystawka, a także jako danie główne, jeśli podasz je z ziemniakami lub ryżem.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
976 kJ / 232 kcal
Tłuszcz: 9 g
Białko: 26 g
Węglowodany: 10 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 500 g piersi z kaczki, obranej ze skóry i pokrojonej w plasterki
  • 5 łyżek sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
  • olej do smażenia
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 20 g cukru
  • 20 g musztardy
  • po 20 g rzodkiewki, marchwi, selera i ogórka