
5 od 14
Kaczka Teriyaki

Całkowity czas:
30 min.
Czas przygotowania:
30 min.
976 kJ / 232 kcal
Tłuszcz:
9 g
Białko:
26 g
Węglowodany:
10 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 500 g piersi z kaczki, obranej ze skóry i pokrojonej w plasterki
- 5 łyżek sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
- olej do smażenia
- 200 ml soku pomarańczowego
- 20 g cukru
- 20 g musztardy
- po 20 g rzodkiewki, marchwi, selera i ogórka
Przygotowanie:
- Mięso z kaczki marynuj przez ok. 20 minut w sosie Teriyaki z pieczonym czosnkiem. Podsmaż krótko z obu stron na bardzo gorącym oleju. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 7 minut.
- Do soków ze smażenia dodaj sok pomarańczowy i marynatę z kaczki Teriyaki. Przed zredukowaniem dodaj cukier i musztardę.
- Warzywa umyj i oczyść, a następnie pokrój w drobne paski.
- Ułóż plasterki kaczki Teriyaki na talerzu. Polej sosem pomarańczowym i udekoruj paskami warzyw.
Dobra rada! To danie doskonale sprawdzi się jako przystawka, a także jako danie główne, jeśli podasz je z ziemniakami lub ryżem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
30 min.
Czas przygotowania:
30 min.
976 kJ / 232 kcal
Tłuszcz:
9 g
Białko:
26 g
Węglowodany:
10 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 500 g piersi z kaczki, obranej ze skóry i pokrojonej w plasterki
- 5 łyżek sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
- olej do smażenia
- 200 ml soku pomarańczowego
- 20 g cukru
- 20 g musztardy
- po 20 g rzodkiewki, marchwi, selera i ogórka