Wyszukiwanie
Filtr
Jesienny filet wieprzowy z dynią
Bookmark
257 od 328

Jesienny filet wieprzowy z dynią

Jesienny filet wieprzowy z dynią
Całkowity czas 65 min.
Czas przygotowania: 65 min.
2161 kJ / 516 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

Na filet wieprzowy:

  • 3 łyżki stołowe sos do potraw z woka Kikkoman
  • 3 łyżki stołowe oleju 
  • świeżo zmielony pieprz
  • 600 g filetu wieprzowego
  • 200 g świeżych moreli 
  • 2 czerwone papryki
  • 200 g miąższu dyni
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 6 łyżek stołowych naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • świeżo zmielony pieprz

Na smażone ziemniaczki:

  • 2 łyżki stołowe pestek dyni
  • 2 łyżki stołowe oleju z pestek dyni
  • 600 g małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 3-4 łyżki stołowe sos do potraw z woka Kikkoman
  • pieprz grubo mielony

Ponadto: 

  • 1 rękaw do pieczenia

przygotowanie

Sos do woka wymieszać z olejem i pieprzem, filet osuszyć i posmarować go powstałą mieszanką. Morele umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Papryki przepołowić, oczyścić, umyć i pokroić na duże kawałki razem z dyniowym miąższem. Cukinię umyć i pokroić w półtalarki, cebulę obrać i pokroić w krążki. 

Morele, miąższ dyni, cukinię i cebule przyprawić sosem sojowym, kardamonem, zielem angielskim, cynamonem i pieprzem. Przygotować rękaw do pieczenia zgodnie z instrukcją na opakowaniu i włożyć do niego warzywa. Ułożyć filet na warzywach, zamknąć rękaw i piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 °C ok. 35 minut (piekarnik gazowy: poziom 3, piekarnik z termoobiegiem 160 °C).

Pestki dyni grubo posiekać, a następnie podsmażyć z ziemniakami w rozgrzanym oleju i doprawić sosem do woka oraz pieprzem. Filet i warzywa wyjąć z rękawa i podać ze smażonymi ziemniaczkami.

Czas przygotowania: ok. 30 minut (plus ok. 35 minut czasu gotowania)

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 65 min.
Czas przygotowania: 65 min.
2161 kJ / 516 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

Na filet wieprzowy:

  • 3 łyżki stołowe sos do potraw z woka Kikkoman
  • 3 łyżki stołowe oleju 
  • świeżo zmielony pieprz
  • 600 g filetu wieprzowego
  • 200 g świeżych moreli 
  • 2 czerwone papryki
  • 200 g miąższu dyni
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 6 łyżek stołowych naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • świeżo zmielony pieprz

Na smażone ziemniaczki:

  • 2 łyżki stołowe pestek dyni
  • 2 łyżki stołowe oleju z pestek dyni
  • 600 g małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 3-4 łyżki stołowe sos do potraw z woka Kikkoman
  • pieprz grubo mielony

Ponadto: 

  • 1 rękaw do pieczenia