Wyszukiwanie
Filtr
Jabłka czekoladowe
Bookmark
9 od 392

Jabłka czekoladowe

Nadziewane jabłko czekoladowe z grilla z orzechami – zaskakująco doprawione. Przepis z sosem sojowym Kikkoman. Zaskocz swoich gości połączeniem nadziewanych jabłek z czekoladą i orzechami w kremowym cieście. Idealnie doprawione pikantnym sosem sojowym Kikkoman.

Jabłka czekoladowe
Całkowity czas 50 min.
Czas przygotowania: 30 min.
czas gotowania 20 min.
3368 kJ / 805 kcal
Tłuszcz: 50 g
Białko: 10 g
Węglowodany: 78 g

Składniki dla 4 porcji

  • 4 kwaśne jabłka (np. Idared)
  • 2 łyżki świeżego skoku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 80 g mąki
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 80 g czekolady deserowej
  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 ½ łyżki płatków czekoladowych
  • 60 g orzechów pekan

Akcesoria:

  • blaszka do grillowania

przygotowanie

  1. Umyj jabłka, osusz i przekrój w poprzek na pół. Usuń rdzeń i część miąższu za pomocą łyżki do wycinania kulek. Wymieszaj sok z cytryny i sos sojowy Kikkoman i posmaruj nim połówki jabłek.
  2. Wymieszaj mąkę z kakao w proszku. Rozpuść czekoladę i masło w misce umieszczonej nad wrzącą wodą. Zdejmij miskę znad wrzącej wody, pozwól, aby masa czekoladowo-maślana krótko ostygła, a następnie dokładnie wymieszaj ją z cukrem, jajkami i mieszanką mąki i kakao.
  3. Napełnij jabłka masą czekoladową, posyp płatkami czekoladowymi i orzechami pekan.
  4. Umieść napełnione połówki jabłek na blasze do grillowania i grilluj w strefie pośredniej przez około 20 minut.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 50 min.
Czas przygotowania: 30 min.
czas gotowania 20 min.
3368 kJ / 805 kcal
Tłuszcz: 50 g
Białko: 10 g
Węglowodany: 78 g

Składniki dla 4 porcji

  • 4 kwaśne jabłka (np. Idared)
  • 2 łyżki świeżego skoku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 80 g mąki
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 80 g czekolady deserowej
  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 ½ łyżki płatków czekoladowych
  • 60 g orzechów pekan

Akcesoria:

  • blaszka do grillowania