
Jabłka czekoladowe
Nadziewane jabłko czekoladowe z grilla z orzechami – zaskakująco doprawione. Przepis z sosem sojowym Kikkoman. Zaskocz swoich gości połączeniem nadziewanych jabłek z czekoladą i orzechami w kremowym cieście. Idealnie doprawione pikantnym sosem sojowym Kikkoman.

Składniki dla 4 porcji
- 4 kwaśne jabłka (np. Idared)
- 2 łyżki świeżego skoku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 80 g mąki
- 2 łyżki kakao w proszku
- 80 g czekolady deserowej
- 120 g masła
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 2 ½ łyżki płatków czekoladowych
- 60 g orzechów pekan
Akcesoria:
- blaszka do grillowania
przygotowanie
- Umyj jabłka, osusz i przekrój w poprzek na pół. Usuń rdzeń i część miąższu za pomocą łyżki do wycinania kulek. Wymieszaj sok z cytryny i sos sojowy Kikkoman i posmaruj nim połówki jabłek.
- Wymieszaj mąkę z kakao w proszku. Rozpuść czekoladę i masło w misce umieszczonej nad wrzącą wodą. Zdejmij miskę znad wrzącej wody, pozwól, aby masa czekoladowo-maślana krótko ostygła, a następnie dokładnie wymieszaj ją z cukrem, jajkami i mieszanką mąki i kakao.
- Napełnij jabłka masą czekoladową, posyp płatkami czekoladowymi i orzechami pekan.
- Umieść napełnione połówki jabłek na blasze do grillowania i grilluj w strefie pośredniej przez około 20 minut.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 4 kwaśne jabłka (np. Idared)
- 2 łyżki świeżego skoku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 80 g mąki
- 2 łyżki kakao w proszku
- 80 g czekolady deserowej
- 120 g masła
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 2 ½ łyżki płatków czekoladowych
- 60 g orzechów pekan
Akcesoria:
- blaszka do grillowania