Jabłka czekoladowe

Czas ogółem 50 min
30 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Nadziewane jabłko czekoladowe z grilla z orzechami – zaskakująco doprawione. Przepis z sosem sojowym Kikkoman. Zaskocz swoich gości połączeniem nadziewanych jabłek z czekoladą i orzechami w kremowym cieście. Idealnie doprawione pikantnym sosem sojowym Kikkoman.

Składniki

4 porcj(e/i)
4 
kwaśne jabłka (np. Idared)
2 łyżki
świeżego skoku z cytryny
80 g
mąki
2 łyżki
kakao w proszku
80 g
czekolady deserowej
120 g
masła
120 g
cukru
2 
jajka
2 ½ łyżki
płatków czekoladowych
60 g
orzechów pekan

Akcesoria:

blaszka do grillowania
Wartości odżywcze (na porcję) 3368 kJ  /  805 kcal
50 g Tłuszcz
10 g Białko
78 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Umyj jabłka, osusz i przekrój w poprzek na pół. Usuń rdzeń i część miąższu za pomocą łyżki do wycinania kulek. Wymieszaj sok z cytryny i sos sojowy Kikkoman i posmaruj nim połówki jabłek.

Krok 2

  1. Wymieszaj mąkę z kakao w proszku. Rozpuść czekoladę i masło w misce umieszczonej nad wrzącą wodą. Zdejmij miskę znad wrzącej wody, pozwól, aby masa czekoladowo-maślana krótko ostygła, a następnie dokładnie wymieszaj ją z cukrem, jajkami i mieszanką mąki i kakao.

Krok 3

Napełnij jabłka masą czekoladową, posyp płatkami czekoladowymi i orzechami pekan.

Krok 4

Umieść napełnione połówki jabłek na blasze do grillowania i grilluj w strefie pośredniej przez około 20 minut.

ID przepisu: 962

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Umyj jabłka, osusz i przekrój w poprzek na pół. Usuń rdzeń i część miąższu za pomocą łyżki do wycinania kulek. Wymieszaj sok z cytryny i sos sojowy Kikkoman i posmaruj nim połówki jabłek.

  1. Wymieszaj mąkę z kakao w proszku. Rozpuść czekoladę i masło w misce umieszczonej nad wrzącą wodą. Zdejmij miskę znad wrzącej wody, pozwól, aby masa czekoladowo-maślana krótko ostygła, a następnie dokładnie wymieszaj ją z cukrem, jajkami i mieszanką mąki i kakao.

Napełnij jabłka masą czekoladową, posyp płatkami czekoladowymi i orzechami pekan.

Umieść napełnione połówki jabłek na blasze do grillowania i grilluj w strefie pośredniej przez około 20 minut.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Odkryj więcej

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.