
Indyk z grzybami w sosie śmietanowo-sojowym

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 3 pomidorki koktajlowe (cherry)
- 240 g grzybów (różne gatunki)
- 3 zielone szparagi
- 480 g filetów z piersi indyka
- sól
- pieprz
- mąka pszenna
- olej
- 200 ml śmietany
- 20 g średnio ostrej musztardy
- 30 g słodkiej musztardy (bawarskiej)
- 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- szczypiorek
przygotowanie
Pomidory i grzyby pokroić w ćwiartki, szparagi pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć warzywa. Następnie wyjąć z patelni i pozostawić w cieple. Filety z piersi indyka pokroić w paski i bardzo delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć paski indyka. Wyjąć z patelni i pozostawić w cieple.
Usunąć nadmiar tłuszczu z patelni, dodać śmietanę, musztardę, naturalnie warzony sos sojowy i zagotować. Na koniec dodać usmażone paski indyka i warzywa. Poruszając patelnią, pozwolić, by sos lekko odparował. Na talerzu ułożyć indyka i grzyby, pomidory i szparagi z dowolnym dodatkiem. Przybrać szczypiorkiem.
Polecany dodatek: ryż
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 3 pomidorki koktajlowe (cherry)
- 240 g grzybów (różne gatunki)
- 3 zielone szparagi
- 480 g filetów z piersi indyka
- sól
- pieprz
- mąka pszenna
- olej
- 200 ml śmietany
- 20 g średnio ostrej musztardy
- 30 g słodkiej musztardy (bawarskiej)
- 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- szczypiorek