
Indyjskie Poke Bowl z kokosowym chutneyem

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 100 g brązowego ryżu basmati
- 400 ml mleczka kokosowego
- 5 g przyprawy curry w proszku
- 400 g sera paneer (świeży ser indyjski)
- 120 ml sosu Poke Kikkoman
- 200g pomidorków koktajlowych
- 100 g brokułów
- 40 g płatków kokosowych do prażenia
- 10 g świeżych, drobno posiekanych listków mięty
- 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 50 g suszonych moreli
- 100 g świeżego, grubo posiekanego miąższu kokosowego
- 10 g świeżego imbiru
- pieprz cayenne w proszku
- sól
Przygotowanie:
Ser paneer pokroić na małe kawałki wielkości kęsów i wymieszać z sosem Poke Kikkoman. Pozostawić do zamarynowania na czas przygotowania pozostałych składników. W przypadku braku sera paneer należy użyć innego, zwartego świeżego sera, który (ważne!) nie jest słony – albo ewentualnie zwartego, twardego tofu.
Płukać ryż do momentu, aż woda będzie przejrzysta. Włożyć do średniego rondla, dodać mleczko kokosowe, curry i sól, przykryć i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle 15-20 minut). Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem. Po 5-10 minutach przemieszać ryż widelcem i pozostawić w cieple. Jeśli preferujesz danie mniej kaloryczne (ok. 50 kcal na porcję), do gotowania ryżu należy użyć wody zamiast mleczka kokosowego.
W międzyczasie umyć brokuły, podzielić na kawałki wielkości kęsów i włożyć do parowaru. Na dużym ogniu i pod przykryciem gotować na parze przez 5-6 minut. Hartować przez 1 minutę pod zimną, bieżącą wodą, a następnie doprawić odrobiną soli. Jeśli nie posiadasz parowaru, wystarczy użyć kuchennego sita w garnku z dobrze przylegającą pokrywką. Wodę w garnku należy regularnie uzupełniać.
Aby przyrządzić chutney ze świeżego kokosa, należy obrać imbir i drobno posiekać. Suszone morele grubo posiekać. W małej misce od robota kuchennego (nie mikser!) zmiksować posiekany imbir, morele, posiekany miąższ kokosowy i sok cytrynowy. Doprawić solą i małą szczyptą pieprzu cayenne. Miksować od 30 sekund do 1 minuty, aż wszystkie składniki będą grubo posiekane. W razie potrzeby oddzielić masę od ścianek miski. Wymieszać z drobno posiekaną miętą i odstawić na bok. Chutney można przechowywać w lodówce nawet do trzech dni. Ewentualnie – aby zaoszczędzić czas – można go zastąpić chutneyem kupionym w sklepie.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Płatki kokosowe prażyć przez chwilę na małej, suchej patelni (nie używać oleju), zwracając przy tym szczególną uwagę, aby się nie przypaliły, lecz przybrązowiły.
Ryż rozdzielić na 4 miseczki. Taką samą ilość wszystkich pozostałych przygotowanych składników rozdzielić na miseczki i ułożyć na ryżu zgodnie z ruchem wskazówek zegara w następującej kolejności: chutney, brokuły i pomidorki koktajlowe. Marynowany paneer ułożyć na środku z sosem i przybrać prażonymi płatkami kokosowymi. W zależności od preferencji skropić obficiej sosem Poke i od razu podać.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 100 g brązowego ryżu basmati
- 400 ml mleczka kokosowego
- 5 g przyprawy curry w proszku
- 400 g sera paneer (świeży ser indyjski)
- 120 ml sosu Poke Kikkoman
- 200g pomidorków koktajlowych
- 100 g brokułów
- 40 g płatków kokosowych do prażenia
- 10 g świeżych, drobno posiekanych listków mięty
- 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 50 g suszonych moreli
- 100 g świeżego, grubo posiekanego miąższu kokosowego
- 10 g świeżego imbiru
- pieprz cayenne w proszku
- sól