Hummus z sosem sojowym

Czas ogółem 10 min
10 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
1 
ząbek czosnku
2 łyżki
tahini (lub prażonego sezamu)
200 g
ugotowanej ciecierzycy (z puszki)
8 łyżki
bulionu lub wody spod ciecierzycy
4 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżki
soku z cytryny
1 łyżka
cukru
1 łyżeczka
papryki w proszku
Opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku

Na przybranie:

Oliwa z oliwek
Kolendra
Papryka w proszku
Wartości odżywcze (na porcję) 833 kJ  /  199 kcal
14,3 g Tłuszcz
4,4 g Białko
11,3 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Obierz czosnek i przekrój go na pół. Usuń rdzeń. Czosnek grubo posiekaj.

Krok 2

Wrzuć do blendera z pozostałymi składnikami i zmiksuj na puree.

Krok 3

Skrop dip oliwą z oliwek i sosem sojowym. Posyp kolendrą i papryką.  Podawaj.

Wskazówka

Hummus świetnie pasuje między innymi do: grillowanych warzyw, takich jak cukinia, bakłażan i papryka, mięsa z grilla, takiego jak kurczaka satay, podpłomyków.

Podawaj z daktylami i dużymi oliwkami.

ID przepisu: 52

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Obierz czosnek i przekrój go na pół. Usuń rdzeń. Czosnek grubo posiekaj.

Wrzuć do blendera z pozostałymi składnikami i zmiksuj na puree.

Skrop dip oliwą z oliwek i sosem sojowym. Posyp kolendrą i papryką.  Podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.