
Hummus z sosem sojowym

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki stołowe tahini (lub prażonego sezamu)
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki)
- 8 łyżek stołowych bulionu lub wody spod ciecierzycy
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 5-6 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku
Na przybranie:
- Oliwa z oliwek
- Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
- Kolendra
- Papryka w proszku
Przygotowanie:
- Obierz czosnek i przekrój go na pół. Usuń rdzeń. Czosnek grubo posiekaj.
- Wrzuć do blendera z pozostałymi składnikami i zmiksuj na puree.
- Skrop dip oliwą z oliwek i sosem sojowym. Posyp kolendrą i papryką. Podawaj.
Hummus świetnie pasuje między innymi do:
- grillowanych warzyw, takich jak cukinia, bakłażan i papryka
- mięsa z grilla, takiego jak kurczaka satay
- podpłomyków
Podawaj z daktylami i dużymi oliwkami.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki stołowe tahini (lub prażonego sezamu)
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki)
- 8 łyżek stołowych bulionu lub wody spod ciecierzycy
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 5-6 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku
Na przybranie:
- Oliwa z oliwek
- Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
- Kolendra
- Papryka w proszku