Wyszukiwanie
Filtr
Hummus z sosem sojowym
Bookmark
294 od 445

Hummus z sosem sojowym

Hummus z sosem sojowym
Całkowity czas: 10 min.
Czas przygotowania: 10 min.
833 kJ / 199 kcal
Tłuszcz: 14.3 g
Białko: 4.4 g
Węglowodany: 11.3 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe tahini (lub prażonego sezamu)
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki)
  • 8 łyżek stołowych bulionu lub wody spod ciecierzycy
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 5-6 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku

Na przybranie:

Przygotowanie:

  1. Obierz czosnek i przekrój go na pół. Usuń rdzeń. Czosnek grubo posiekaj.
  2. Wrzuć do blendera z pozostałymi składnikami i zmiksuj na puree.
  3. Skrop dip oliwą z oliwek i sosem sojowym. Posyp kolendrą i papryką.  Podawaj.

Hummus świetnie pasuje między innymi do:

  • grillowanych warzyw, takich jak cukinia, bakłażan i papryka
  • mięsa z grilla, takiego jak kurczaka satay
  • podpłomyków

Podawaj z daktylami i dużymi oliwkami.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 10 min.
Czas przygotowania: 10 min.
833 kJ / 199 kcal
Tłuszcz: 14.3 g
Białko: 4.4 g
Węglowodany: 11.3 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe tahini (lub prażonego sezamu)
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki)
  • 8 łyżek stołowych bulionu lub wody spod ciecierzycy
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 5-6 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku

Na przybranie: