
425 od 481
Hawajskie Poke Bowl

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 200 g ryżu do sushi lub ryżu jaśminowego
- 1 mały fenkuł
- 2 awokado
- 1/2 ogórka
- 75 g groszku cukrowego
- 12 rzodkiewek
- 250 g łososia (w jakości sashimi)
- 2-3 łyżki sosu Poke Kikkoman
- 1 łyżka ziaren czarnego sezamu
- świeża kolendra
- 1 łyżka czarnego sezamu (do posypania)
Przygotowanie:
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Poczekać, aż nieco ostygnie, a następnie rozdzielić go na 4 miseczki.
Fenkuł pokroić w bardzo cienkie plasterki i włożyć do lodowatej wody. Awokado pokroić w plastry, ogórek w kostkę, a rzodkiewki przekroić na pół. Groszek cukrowy przesypać do sitka i zalać wrzątkiem.
Usunąć skórę z łososia i pokroić rybę w kostkę. Pokrojonego w kostkę łososia wymieszać z sosem Poke Kikkoman i ziarnem sezamu.
W każdej miseczce na ryżu ułożyć fenkuł, ogórek, rzodkiewkę, groszek cukrowy, łososia i świeżą kolendrę. Całość posypać sezamem. Podawać w towarzystwie sosu Poke Kikkoman.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 200 g ryżu do sushi lub ryżu jaśminowego
- 1 mały fenkuł
- 2 awokado
- 1/2 ogórka
- 75 g groszku cukrowego
- 12 rzodkiewek
- 250 g łososia (w jakości sashimi)
- 2-3 łyżki sosu Poke Kikkoman
- 1 łyżka ziaren czarnego sezamu
- świeża kolendra
- 1 łyżka czarnego sezamu (do posypania)