Wyszukiwanie
Filtr
Hawajskie Poke Bowl
Bookmark
425 od 481

Hawajskie Poke Bowl

Hawajskie Poke Bowl

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 200 g ryżu do sushi lub ryżu jaśminowego
  • 1 mały fenkuł
  • 2 awokado
  • 1/2 ogórka
  • 75 g groszku cukrowego
  • 12 rzodkiewek
  • 250 g łososia (w jakości sashimi)
  • 2-3 łyżki sosu Poke Kikkoman
  • 1 łyżka ziaren czarnego sezamu
  • świeża kolendra
  • 1 łyżka czarnego sezamu (do posypania)

Przygotowanie:

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Poczekać, aż nieco ostygnie, a następnie rozdzielić go na 4 miseczki.

Fenkuł pokroić w bardzo cienkie plasterki i włożyć do lodowatej wody. Awokado pokroić w plastry, ogórek w kostkę, a rzodkiewki przekroić na pół. Groszek cukrowy przesypać do sitka i zalać wrzątkiem. 

Usunąć skórę z łososia i pokroić rybę w kostkę. Pokrojonego w kostkę łososia wymieszać z sosem Poke Kikkoman i ziarnem sezamu. 

W każdej miseczce na ryżu ułożyć fenkuł, ogórek, rzodkiewkę, groszek cukrowy, łososia i świeżą kolendrę. Całość posypać sezamem. Podawać w towarzystwie sosu Poke Kikkoman.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 200 g ryżu do sushi lub ryżu jaśminowego
  • 1 mały fenkuł
  • 2 awokado
  • 1/2 ogórka
  • 75 g groszku cukrowego
  • 12 rzodkiewek
  • 250 g łososia (w jakości sashimi)
  • 2-3 łyżki sosu Poke Kikkoman
  • 1 łyżka ziaren czarnego sezamu
  • świeża kolendra
  • 1 łyżka czarnego sezamu (do posypania)