
Gunkan maki z surimi i kukurydzą
Składniki dla 4 porcji
- na każdy kawałek sushi potrzeba ok. 18 g ugotowanego i przyprawionego ryżu do sushi
- 100 g surimi
- 140 g kukurydzy (konserwowej)
- 2 łyżki stołowe majonezu
- 1/2 łyżeczki wasabi
- 3 arkusze nori
- kilka listków sałaty (dębolistnej lub lollo rosso)
- ok. 20 pomidorków cherry (koktajlowych)
podawać z:
przygotowanie
Surimi pokroić na kawałki o długości ok. 1 cm i delikatnie rozerwać palcami. Kukurydzę porządnie odcedzić i wymieszać z majonezem, wasabi i surimi.
Ryż na sushi zrolować w dłoniach, tak aby powstało 20 małych cylindrów. Arkusze nori pokroić w pasy (ok. 3x15 cm) i zawinąć w nie ryżowe wałeczki. Mieszankę surimi ułożyć na rolkach ryżu.
Umyć pomidory. Sushi przybrać sałatą i pomidorami. Podawać z naturalnie warzony sosem sojowym Kikkoman.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- na każdy kawałek sushi potrzeba ok. 18 g ugotowanego i przyprawionego ryżu do sushi
- 100 g surimi
- 140 g kukurydzy (konserwowej)
- 2 łyżki stołowe majonezu
- 1/2 łyżeczki wasabi
- 3 arkusze nori
- kilka listków sałaty (dębolistnej lub lollo rosso)
- ok. 20 pomidorków cherry (koktajlowych)
podawać z: