Gulasz wieprzowy ze śliwkami

3 2 Oceny

Składniki

800 g
łopatki wieprzowej
200 g
suszonych lekko wędzonych śliwek bez pestek
300 g
pomidorów pelati
3 ½ 
białe cebule
2 ½ 
ząbki czosnku
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka gałązek natki pietruszki
3 ½ 
liście laurowe
Czarny pieprz
Olej do smażenia

Przygotowanie

Mięso oczyszczamy i myjemy. Kroimy w grubą kostkę. Smażymy partiami na mocno rozgrzanym oleju aż bardzo mocno się zarumieni. Wrzucamy do garnka lub szybkowara* ( ugotuje się co najmniej o połowę szybciej). Zalewamy wodą 2-3 cm ponad mięso.  Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i 4-5 łyżek sosu sojowego. Gotujemy na niedużym ogniu około 30 minut. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dorzucamy do mięsa razem ze śliwkami i pomidorami pelati pokrojonymi w kostkę. Dorzucamy do garnka. Całość mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie a pomidory się rozgotują ,jednocześnie zagęszczając gulasz. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przed podaniem dorzucamy do gulaszu drobno posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z kaszą gryczaną  lub pęczakiem ugotowanym na sypko.

ID przepisu: 553

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Mięso oczyszczamy i myjemy. Kroimy w grubą kostkę. Smażymy partiami na mocno rozgrzanym oleju aż bardzo mocno się zarumieni. Wrzucamy do garnka lub szybkowara* ( ugotuje się co najmniej o połowę szybciej). Zalewamy wodą 2-3 cm ponad mięso.  Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i 4-5 łyżek sosu sojowego. Gotujemy na niedużym ogniu około 30 minut. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dorzucamy do mięsa razem ze śliwkami i pomidorami pelati pokrojonymi w kostkę. Dorzucamy do garnka. Całość mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie a pomidory się rozgotują ,jednocześnie zagęszczając gulasz. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przed podaniem dorzucamy do gulaszu drobno posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z kaszą gryczaną  lub pęczakiem ugotowanym na sypko.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.