Gulasz kimchi z mlekiem sojowym

Czas ogółem 25 min
10 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Składniki

2 porcj(e/i)
70 g
cienko pokrojonego boczku wieprzowego (lub steków minutowych)
60 g
kapusty pekińskiej (ok. 3 liści)
1 
pak choi
100 g
grzybów (np. shimeji/shiitake lub pieczarek)
 ½ kawałek
tofu
200 ml
wody
100 ml
japońskiej sake (lub 100 ml wody w przypadku braku sake)
2 łyżki
mleka sojowego (bez cukru)
2 łyżeczki
gochujang (pasty z czerwoną papryczką chili) (lub 2 łyżki pasty miso)
1 
dymka
Wartości odżywcze (na porcję) 1355 kJ  /  324 kcal
17,6 g Tłuszcz
22 g Białko
6,6 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój wieprzowinę na małe kawałki.

Krok 2

Umyj kapustę pekińską, pokrój dolne części liści na paski szerokości ok. 2 cm, a górną część na paski szerokości ok. 4–5 cm.

Krok 3

Umyj kapustę pak choi, pokrój dolne części liści na 4 równe kawałki, a górną część na kawałki długości ok. 5 cm.

Krok 4

Przygotuj grzyby.

Krok 5

Pokrój tofu w kostkę o boku ok. 3–4 cm.

Krok 6

Rozgrzej patelnię, dodaj olej sezamowy (lub olej roślinny) i usmaż mięso. Kiedy wieprzowina zmieni kolor, dodaj kapustę pekińską, kapustę pak choi i grzyby, całość podsmaż.

Krok 7

  1. Dolej 200 ml wody, sake i sos z chili do kimchi Kikkoman, gotuj.

Krok 8

Dodaj tofu i gotuj na średnim ogniu. Dodaj mleko sojowe i pastę gochujang (lub miso), nie doprowadzaj do wrzenia.

Krok 9

Pokrój dymkę w krążki, umyj, dodaj i podawaj.

Wskazówka

Podawaj z makaronem udon lub ramen, według upodobań

ID przepisu: 1022

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pokrój wieprzowinę na małe kawałki.

Umyj kapustę pekińską, pokrój dolne części liści na paski szerokości ok. 2 cm, a górną część na paski szerokości ok. 4–5 cm.

Umyj kapustę pak choi, pokrój dolne części liści na 4 równe kawałki, a górną część na kawałki długości ok. 5 cm.

Przygotuj grzyby.

Pokrój tofu w kostkę o boku ok. 3–4 cm.

Rozgrzej patelnię, dodaj olej sezamowy (lub olej roślinny) i usmaż mięso. Kiedy wieprzowina zmieni kolor, dodaj kapustę pekińską, kapustę pak choi i grzyby, całość podsmaż.

  1. Dolej 200 ml wody, sake i sos z chili do kimchi Kikkoman, gotuj.

Dodaj tofu i gotuj na średnim ogniu. Dodaj mleko sojowe i pastę gochujang (lub miso), nie doprowadzaj do wrzenia.

Pokrój dymkę w krążki, umyj, dodaj i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.