Gulasz kimchi z mlekiem sojowym
Wyszukiwanie
Filtr
Gulasz kimchi z mlekiem sojowym
Bookmark
68 od 428

Gulasz kimchi z mlekiem sojowym

Przepis i składniki na przygotowanie sycącego gulaszu kimchi z mlekiem sojowym.

Gulasz kimchi z mlekiem sojowym
Całkowity czas 25 min.
Czas przygotowania: 10 min.
czas gotowania 15 min.
1355 kJ / 324 kcal
Tłuszcz: 17,6 g
Białko: 22 g
Węglowodany: 6,6 g

Składniki dla 2 porcji

  • 70 g cienko pokrojonego boczku wieprzowego (lub steków minutowych)
  • 60 g kapusty pekińskiej (ok. 3 liści)
  • 1 kapusta pak choi
  • 100 g grzybów (np. shimeji/shiitake lub pieczarek)
  • ½ kostki tofu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (Oleju z prażonych ziaren sezamu Kikkoman) lub oleju roślinnego
  • 200 ml wody
  • 100 ml japońskiej sake (lub 100 ml wody w przypadku braku sake)
  • 2 łyżki Kikkoman pikantny sos papryką chili do Kimchi
  • 200 ml mleka sojowego (bez cukru)
  • 2 łyżeczki gochujang (pasty z czerwoną papryczką chili) (lub 2 łyżki pasty miso)
  • 1 dymka

* Podawaj z makaronem udon lub ramen, według upodobań

przygotowanie

  1. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki.
  2. Umyj kapustę pekińską, pokrój dolne części liści na paski szerokości ok. 2 cm, a górną część na paski szerokości ok. 4–5 cm.
  3. Umyj kapustę pak choi, pokrój dolne części liści na 4 równe kawałki, a górną część na kawałki długości ok. 5 cm.
  4. Przygotuj grzyby.
  5. Pokrój tofu w kostkę o boku ok. 3–4 cm.
  6. Rozgrzej patelnię, dodaj olej sezamowy (lub olej roślinny) i usmaż mięso. Kiedy wieprzowina zmieni kolor, dodaj kapustę pekińską, kapustę pak choi i grzyby, całość podsmaż.
  7. Dolej 200 ml wody, sake i Kikkoman pikantny sos papryką chili do Kimchi, gotuj.
  8. Dodaj tofu i gotuj na średnim ogniu. Dodaj mleko sojowe i pastę gochujang (lub miso), nie doprowadzaj do wrzenia.
  9. Pokrój dymkę w krążki, umyj, dodaj i podawaj.
Całkowity czas 25 min.
Czas przygotowania: 10 min.
czas gotowania 15 min.
1355 kJ / 324 kcal
Tłuszcz: 17,6 g
Białko: 22 g
Węglowodany: 6,6 g

Składniki dla 2 porcji

  • 70 g cienko pokrojonego boczku wieprzowego (lub steków minutowych)
  • 60 g kapusty pekińskiej (ok. 3 liści)
  • 1 kapusta pak choi
  • 100 g grzybów (np. shimeji/shiitake lub pieczarek)
  • ½ kostki tofu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (Oleju z prażonych ziaren sezamu Kikkoman) lub oleju roślinnego
  • 200 ml wody
  • 100 ml japońskiej sake (lub 100 ml wody w przypadku braku sake)
  • 2 łyżki Kikkoman pikantny sos papryką chili do Kimchi
  • 200 ml mleka sojowego (bez cukru)
  • 2 łyżeczki gochujang (pasty z czerwoną papryczką chili) (lub 2 łyżki pasty miso)
  • 1 dymka

* Podawaj z makaronem udon lub ramen, według upodobań