
Grzyby Pieczone W Folii Z Masłem I Winem

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 100 g Grzyby – różne rodzaje
- (shimeji, enoki, eringi, boczniaki itd.)
- 4 szt. Shiitake
- 1 plaster Cytryna
- 1 łyżka Masło
- 2 łyżki Białe wino
- szczypta Sól
- szczypta Czarny pieprz
- Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli
Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.
przygotowanie
Oczyść grzyby, usuń korzonki z shiitake. Ponacinaj kapelusze shiitake na krzyż, większe shiitake i eringi przekrój na pół, enoki, shimeji i boczniaki zostaw bez zmian.
Wyłóż blaszkę folią aluminiową i papierem do pieczenia. Posmaruj papier masłem i ułóż na nim grzyby. Skrop białym winem, oprósz solą i pieprzem i resztą masła. Włóż plaster cytryny między grzyby i zawiń szczelnie folię i papier nad grzybami. Zrób kilka małych otworów w folii wykałaczką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 10 minut w temperaturze 200°C.
Skrop upieczone grzyby sokiem z cytryny i Kikkoman Naturalnie Warzonym Sosem Sojowym o obniżonej zawartości soli, posyp wiórkami masła i podawaj natychmiast.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 100 g Grzyby – różne rodzaje
- (shimeji, enoki, eringi, boczniaki itd.)
- 4 szt. Shiitake
- 1 plaster Cytryna
- 1 łyżka Masło
- 2 łyżki Białe wino
- szczypta Sól
- szczypta Czarny pieprz
- Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli
Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.