Grzyby Pieczone W Folii Z Masłem I Winem

Czas ogółem 40 min

Składniki

4 porcj(e/i)
100 g
Grzyby – różne rodzaje (shimeji, enoki, eringi, boczniaki itd.)
4 kawałki
Shiitake
1 plasterek
Cytryna
1 łyżka
Masło
2 łyżki
Białe wino
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Czarny pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Oczyść grzyby, usuń korzonki z shiitake. Ponacinaj kapelusze shiitake na krzyż, większe shiitake i eringi przekrój na pół, enoki, shimeji i boczniaki zostaw bez zmian.

Krok 2

Wyłóż blaszkę folią aluminiową i papierem do pieczenia. Posmaruj papier masłem i ułóż na nim grzyby. Skrop białym winem, oprósz solą i pieprzem i resztą masła. Włóż plaster cytryny między grzyby i zawiń szczelnie folię i papier nad grzybami. Zrób kilka małych otworów w folii wykałaczką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 10 minut w temperaturze 200°C.

Krok 3

Skrop upieczone grzyby sokiem z cytryny i Kikkoman Naturalnie Warzonym Sosem Sojowym o obniżonej zawartości soli, posyp wiórkami masła i podawaj natychmiast.

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.

ID przepisu: 355

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Oczyść grzyby, usuń korzonki z shiitake. Ponacinaj kapelusze shiitake na krzyż, większe shiitake i eringi przekrój na pół, enoki, shimeji i boczniaki zostaw bez zmian.

Wyłóż blaszkę folią aluminiową i papierem do pieczenia. Posmaruj papier masłem i ułóż na nim grzyby. Skrop białym winem, oprósz solą i pieprzem i resztą masła. Włóż plaster cytryny między grzyby i zawiń szczelnie folię i papier nad grzybami. Zrób kilka małych otworów w folii wykałaczką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 10 minut w temperaturze 200°C.

Skrop upieczone grzyby sokiem z cytryny i Kikkoman Naturalnie Warzonym Sosem Sojowym o obniżonej zawartości soli, posyp wiórkami masła i podawaj natychmiast.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.