Grzybowy strogonow z sosem sojowym

Czas ogółem 50 min
50 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 
cebula, drobno posiekana
500 g
brązowych pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
2 
ząbki czosnku, wyciśnięte
4 
gałązki tymianku, liście oddzielone i posiekane
1 ½ łyżki
papryki
1 szczypta
pieprzu cayenne
400 ml
wywaru warzywnego
300 g
dzikiego ryżu
200 ml
kwaśnej śmietany
2 łyżeczki
angielskiej musztardy
Mały pęczek pietruszki, grubo posiekanej
1 
cytryna pokrojona w łódeczki
Wartości odżywcze (na porcję) 1897 kJ  /  451 kcal
17,0 g Tłuszcz
14,1 g Białko
64,2 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Podgrzej olej na szerokiej patelni o wysokich brzegach i smaż cebulę przez pięć minut, aż zmięknie.

Krok 2

Zwiększ ogień i dodaj grzyby. Smaż przez 10 minut ciągle mieszając, aż staną się brązowo-złote.

Krok 3

Dodaj czosnek, tymianek, paprykę i pieprz cayenne i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj wywar i duś przez 10 minut. Dodaj kwaśną śmietanę, musztardę i sos sojowy i duś przez kolejne 10 minut. 

Krok 4

Podczas gdy grzyby będą się dusić, ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odsącz i utrzymuj w cieple.

Krok 5

Tuż przed podaniem zmieszaj grzyby z pietruszką, zachowując trochę do dekoracji. Podawaj z dzikim ryżem i łódeczkami z cytryn, z przybraniem z pietruszki.

ID przepisu: 318

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Podgrzej olej na szerokiej patelni o wysokich brzegach i smaż cebulę przez pięć minut, aż zmięknie.

Zwiększ ogień i dodaj grzyby. Smaż przez 10 minut ciągle mieszając, aż staną się brązowo-złote.

Dodaj czosnek, tymianek, paprykę i pieprz cayenne i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj wywar i duś przez 10 minut. Dodaj kwaśną śmietanę, musztardę i sos sojowy i duś przez kolejne 10 minut. 

Podczas gdy grzyby będą się dusić, ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odsącz i utrzymuj w cieple.

Tuż przed podaniem zmieszaj grzyby z pietruszką, zachowując trochę do dekoracji. Podawaj z dzikim ryżem i łódeczkami z cytryn, z przybraniem z pietruszki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.