Grzybowy strogonow z sosem sojowym
Wyszukiwanie
Filtr
Grzybowy strogonow z sosem sojowym
Bookmark
222 od 260

Grzybowy strogonow z sosem sojowym

Czas przygotowania: 50 min.
Kalorie (na porcję): 1897 kJ / 453 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 500 g brązowych pieczarek, pokrojonych na ćwiartki 
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 4 gałązki tymianku, liście oddzielone i posiekane
  • 1½ łyżki stołowej papryki 
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • 400 ml wywaru warzywnego 
  • 300 g dzikiego ryżu
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki angielskiej musztardy
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego Kikkoman
  • Mały pęczek pietruszki, grubo posiekanej
  • 1 cytryna pokrojona w łódeczki 

przygotowanie

Podgrzej olej na szerokiej patelni o wysokich brzegach i smaż cebulę przez pięć minut, aż zmięknie.

Zwiększ ogień i dodaj grzyby. Smaż przez 10 minut ciągle mieszając, aż staną się brązowo-złote.

Dodaj czosnek, tymianek, paprykę i pieprz cayenne i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj wywar i duś przez 10 minut. Dodaj kwaśną śmietanę, musztardę i sos sojowy i duś przez kolejne 10 minut. 

Podczas gdy grzyby będą się dusić, ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odsącz i utrzymuj w cieple.

Tuż przed podaniem zmieszaj grzyby z pietruszką, zachowując trochę do dekoracji. Podawaj z dzikim ryżem i łódeczkami z cytryn, z przybraniem z pietruszki.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 500 g brązowych pieczarek, pokrojonych na ćwiartki 
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 4 gałązki tymianku, liście oddzielone i posiekane
  • 1½ łyżki stołowej papryki 
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • 400 ml wywaru warzywnego 
  • 300 g dzikiego ryżu
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki angielskiej musztardy
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego Kikkoman
  • Mały pęczek pietruszki, grubo posiekanej
  • 1 cytryna pokrojona w łódeczki