Grzybowa carbonara

Czas ogółem 30 min
30 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
350 g
suszonego spaghetti
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 
szalotki bananowe, drobno posiekane
25 g
masła
500 g
mieszanki grzybów (na przykład brązowych pieczarek i grzybów shiitake) pokrojonych na plasterki
2 
duże ząbki czosnku, wyciśnięte
6 
gałązek tymianku, liście oddzielone i posiekane
3 
duże jajka
100 g
drobno startego parmezanu (lub wegetariańskiego twardego sera)
Mały pęczek pietruszki o płaskich liściach, grubo posiekanej
Wartości odżywcze (na porcję) 2468 kJ  /  587 kcal
23,8 g Tłuszcz
28 g Białko
68,6 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Zagotuj osoloną wodę na dużej patelni i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Podczas gdy makaron się gotuje, na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek na szerokiej patelni o wysokich brzegach i gotuj szalotki ze szczyptą soli przez 5 minut, aż zmiękną. Dodaj masło z mieszanką grzybów i gotuj na dużym ogniu, aż staną się złote. Dodaj czosnek i tymianek z przyprawami i gotuj przez kolejną minutę, następnie dodaj sos sojowy i kontynuuj gotowanie, aż się zeszklą. Odłóż 2 łyżki grzybów do dekoracji.

Krok 3

W małym dzbanku wymieszaj jajka z parmezanem (zachowując odrobinę do dekoracji) z dużą ilością soli i pieprzu.

Krok 4

Zachowując trochę wody spod makaronu, odcedź makaron, szybko dodaj go do grzybów z mieszanką z jajek i odrobiną wody spod makaronu i wymieszaj podrzucając makaron, aby został równomiernie pokryty sosem, a sos zgęstniał, ale się nie ściął. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj więcej wody spod makaronu, żeby odkleić od siebie nitki - makaron powinien być wilgotny, ale nie mokry. Wymieszaj z pietruszką i rozdziel na 4 talerze. Posyp pozostałymi grzybami i serem i podawaj.

ID przepisu: 209

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Zagotuj osoloną wodę na dużej patelni i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Podczas gdy makaron się gotuje, na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek na szerokiej patelni o wysokich brzegach i gotuj szalotki ze szczyptą soli przez 5 minut, aż zmiękną. Dodaj masło z mieszanką grzybów i gotuj na dużym ogniu, aż staną się złote. Dodaj czosnek i tymianek z przyprawami i gotuj przez kolejną minutę, następnie dodaj sos sojowy i kontynuuj gotowanie, aż się zeszklą. Odłóż 2 łyżki grzybów do dekoracji.

W małym dzbanku wymieszaj jajka z parmezanem (zachowując odrobinę do dekoracji) z dużą ilością soli i pieprzu.

Zachowując trochę wody spod makaronu, odcedź makaron, szybko dodaj go do grzybów z mieszanką z jajek i odrobiną wody spod makaronu i wymieszaj podrzucając makaron, aby został równomiernie pokryty sosem, a sos zgęstniał, ale się nie ściął. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj więcej wody spod makaronu, żeby odkleić od siebie nitki - makaron powinien być wilgotny, ale nie mokry. Wymieszaj z pietruszką i rozdziel na 4 talerze. Posyp pozostałymi grzybami i serem i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.