Wyszukiwanie
Filtr
Grzybowa carbonara
Bookmark
206 od 302

Grzybowa carbonara

Grzybowa carbonara
Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
2468 kJ / 587 kcal
Tłuszcz: 23.8 g
Białko: 28 g
Węglowodany: 68.6 g
Tłuszcze nasycone: 10.2 g
Błonnik: 6 g
Cukry: 3.5 g
Sód: 3.5 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 350 g suszonego spaghetti
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 szalotki bananowe, drobno posiekane
  • 25 g masła
  • 500 g mieszanki grzybów (na przykład brązowych pieczarek i grzybów shiitake) pokrojonych na plasterki
  • 2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 6 gałązek tymianku, liście oddzielone i posiekane
  • 4 łyżki stołowe sosu sojowego Kikkoman
  • 3 duże jajka
  • 100 g drobno startego parmezanu (lub wegetariańskiego twardego sera)
  • Mały pęczek pietruszki o płaskich liściach, grubo posiekanej

przygotowanie

Zagotuj osoloną wodę na dużej patelni i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Podczas gdy makaron się gotuje, na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek na szerokiej patelni o wysokich brzegach i gotuj szalotki ze szczyptą soli przez 5 minut, aż zmiękną. Dodaj masło z mieszanką grzybów i gotuj na dużym ogniu, aż staną się złote. Dodaj czosnek i tymianek z przyprawami i gotuj przez kolejną minutę, następnie dodaj sos sojowy i kontynuuj gotowanie, aż się zeszklą. Odłóż 2 łyżki grzybów do dekoracji.

W małym dzbanku wymieszaj jajka z parmezanem (zachowując odrobinę do dekoracji) z dużą ilością soli i pieprzu.

Zachowując trochę wody spod makaronu, odcedź makaron, szybko dodaj go do grzybów z mieszanką z jajek i odrobiną wody spod makaronu i wymieszaj podrzucając makaron, aby został równomiernie pokryty sosem, a sos zgęstniał, ale się nie ściął. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj więcej wody spod makaronu, żeby odkleić od siebie nitki - makaron powinien być wilgotny, ale nie mokry. Wymieszaj z pietruszką i rozdziel na 4 talerze. Posyp pozostałymi grzybami i serem i podawaj.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
2468 kJ / 587 kcal
Tłuszcz: 23.8 g
Białko: 28 g
Węglowodany: 68.6 g
Tłuszcze nasycone: 10.2 g
Błonnik: 6 g
Cukry: 3.5 g
Sód: 3.5 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 350 g suszonego spaghetti
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 szalotki bananowe, drobno posiekane
  • 25 g masła
  • 500 g mieszanki grzybów (na przykład brązowych pieczarek i grzybów shiitake) pokrojonych na plasterki
  • 2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 6 gałązek tymianku, liście oddzielone i posiekane
  • 4 łyżki stołowe sosu sojowego Kikkoman
  • 3 duże jajka
  • 100 g drobno startego parmezanu (lub wegetariańskiego twardego sera)
  • Mały pęczek pietruszki o płaskich liściach, grubo posiekanej