Grillowany burger z łososia
Wyszukiwanie
Filtr
Grillowany burger z łososia
Bookmark
295 od 302

Receptura tygodnia

Grillowany burger z łososia

Soczyste burgery z grillowanym łososiem, pomidorami i cukinią oraz musztardą figową. Piękne domowe bułeczki do burgerów są naturalnie zabarwione czerwonymi burakami i żółtą kurkumą!

Grillowany burger z łososia
Całkowity czas 35 min.
Czas przygotowania: 10 min.
czas gotowania 25 min.
3457 kJ / 825 kcal
Tłuszcz: 41 g
Białko: 51.4 g
Węglowodany: 60 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

Bułki do burgerów:

  • 100 ml soku z buraków (lub ¼–½ łyżeczki kurkumy w 100 ml wody)
  • ½ kostki świeżych drożdży (= 21 g)
  • 1 jajko, białko oddzielone od żółtka
  • 250 g mąki + mąka do podsypania przy wyrabianiu ciasta
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 40 g miękkiego masła
  • kilka listków tymianku

Burgery z łososia z przybraniem:

  • 600 g filetów z łososia, bez skóry
  • ¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego lub czarnego
  • 3–4 łyżek sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 1 pomidor bawole serce
  • 1 mała cukinia
  • 2 suszone figi
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 4 plasterki sera

przygotowanie

  1. Bułki: ogrzej sok (lub ¼–½ łyżeczkę kurkumy w 100 ml wody). Dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj, żeby się rozpuściły. Oddziel białko od żółtka. Wymieszaj roztwór drożdży z mąką, cukrem, ½ łyżeczki soli, miękkim masłem, kilkoma listkami tymianku i żółtkiem. Zagnieć wszystko na miękkie i gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
     
  2. Uformuj z ciasta 4 płaskie bułki i zostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C (180°C z termoobiegiem). Posmaruj bułki białkiem, posyp tymiankiem i piecz w piekarniku przez ok. 15–20 minut. Wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.
     
  3. Burgery z łososia: osusz filety i włóż je do blendera; dodaj pieprz i sos sojowy, zmiksuj. Ukształtuj z masy 4 burgery i włóż je do lodówki do czasu rozpoczęcia grillowania. Umyj pomidor, obierz go ze skórki i pokrój na 4 grube plastry. Umyj cukinię, odkrój końcówki, wyrzuć je, a resztę pokrój wzdłuż na cienkie plasterki.
     
  4. Aby przygotować musztardę figową, zmiksuj w blenderze figi, musztardę i syrop klonowy. Rozkrój bułki i posmaruj je od wewnątrz musztardą figową. Połóż burgery z łososia na grillu i piecz przez ok. 6-8 minut, a na ostatnie 2-3 minuty dodaj plastry pomidora i cukinii. Przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma. Połóż na dolnej części bułki pomidora, plasterki cukinii, burgera z łososia i ser, przykryj górną częścią bułki i podawaj. Smacznego!

Porada: można również podpiec na grillu bułki do burgerów.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 35 min.
Czas przygotowania: 10 min.
czas gotowania 25 min.
3457 kJ / 825 kcal
Tłuszcz: 41 g
Białko: 51.4 g
Węglowodany: 60 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

Bułki do burgerów:

  • 100 ml soku z buraków (lub ¼–½ łyżeczki kurkumy w 100 ml wody)
  • ½ kostki świeżych drożdży (= 21 g)
  • 1 jajko, białko oddzielone od żółtka
  • 250 g mąki + mąka do podsypania przy wyrabianiu ciasta
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 40 g miękkiego masła
  • kilka listków tymianku

Burgery z łososia z przybraniem:

  • 600 g filetów z łososia, bez skóry
  • ¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego lub czarnego
  • 3–4 łyżek sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 1 pomidor bawole serce
  • 1 mała cukinia
  • 2 suszone figi
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 4 plasterki sera