Grillowany burger z łososia

Czas ogółem 35 min
10 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania

Soczyste burgery z grillowanym łososiem, pomidorami i cukinią oraz musztardą figową. Piękne domowe bułeczki do burgerów są naturalnie zabarwione czerwonymi burakami i żółtą kurkumą!

Składniki

4 porcj(e/i)

Bułki do burgerów

100 ml
soku z buraków (lub ¼–½ łyżeczki kurkumy w 100 ml wody)
 ½ 
kostki świeżych drożdży (= 21 g)
1 
jajko, białko oddzielone od żółtka
250 g
mąki + mąka do podsypania przy wyrabianiu ciasta
1 łyżka
cukru
sól
40 g
miękkiego masła
kilka listków tymianku

Burgery z łososia z przybraniem

600 g
filetów z łososia, bez skóry
 ¼ łyżeczka
pieprzu cytrynowego lub czarnego
1 
pomidor bawole serce
1 
mała cukinia
2 
suszone figi
3 łyżki
musztardy
1 łyżeczka
syropu klonowego
4 plasterki
sera
Wartości odżywcze (na porcję) 3457 kJ  /  825 kcal
41 g Tłuszcz
51,4 g Białko
60 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Bułki: ogrzej sok (lub ¼–½ łyżeczkę kurkumy w 100 ml wody). Dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj, żeby się rozpuściły. Oddziel białko od żółtka. Wymieszaj roztwór drożdży z mąką, cukrem, ½ łyżeczki soli, miękkim masłem, kilkoma listkami tymianku i żółtkiem. Zagnieć wszystko na miękkie i gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Krok 2

Uformuj z ciasta 4 płaskie bułki i zostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C (180°C z termoobiegiem). Posmaruj bułki białkiem, posyp tymiankiem i piecz w piekarniku przez ok. 15–20 minut. Wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.

Krok 3

Burgery z łososia: osusz filety i włóż je do blendera; dodaj pieprz i sos sojowy, zmiksuj. Ukształtuj z masy 4 burgery i włóż je do lodówki do czasu rozpoczęcia grillowania. Umyj pomidor, obierz go ze skórki i pokrój na 4 grube plastry. Umyj cukinię, odkrój końcówki, wyrzuć je, a resztę pokrój wzdłuż na cienkie plasterki.

Krok 4

Aby przygotować musztardę figową, zmiksuj w blenderze figi, musztardę i syrop klonowy. Rozkrój bułki i posmaruj je od wewnątrz musztardą figową. Połóż burgery z łososia na grillu i piecz przez ok. 6-8 minut, a na ostatnie 2-3 minuty dodaj plastry pomidora i cukinii. Przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma. Połóż na dolnej części bułki pomidora, plasterki cukinii, burgera z łososia i ser, przykryj górną częścią bułki i podawaj. Smacznego!

Wskazówka

Można również podpiec na grillu bułki do burgerów.

ID przepisu: 870

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Bułki: ogrzej sok (lub ¼–½ łyżeczkę kurkumy w 100 ml wody). Dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj, żeby się rozpuściły. Oddziel białko od żółtka. Wymieszaj roztwór drożdży z mąką, cukrem, ½ łyżeczki soli, miękkim masłem, kilkoma listkami tymianku i żółtkiem. Zagnieć wszystko na miękkie i gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Uformuj z ciasta 4 płaskie bułki i zostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C (180°C z termoobiegiem). Posmaruj bułki białkiem, posyp tymiankiem i piecz w piekarniku przez ok. 15–20 minut. Wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.

Burgery z łososia: osusz filety i włóż je do blendera; dodaj pieprz i sos sojowy, zmiksuj. Ukształtuj z masy 4 burgery i włóż je do lodówki do czasu rozpoczęcia grillowania. Umyj pomidor, obierz go ze skórki i pokrój na 4 grube plastry. Umyj cukinię, odkrój końcówki, wyrzuć je, a resztę pokrój wzdłuż na cienkie plasterki.

Aby przygotować musztardę figową, zmiksuj w blenderze figi, musztardę i syrop klonowy. Rozkrój bułki i posmaruj je od wewnątrz musztardą figową. Połóż burgery z łososia na grillu i piecz przez ok. 6-8 minut, a na ostatnie 2-3 minuty dodaj plastry pomidora i cukinii. Przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma. Połóż na dolnej części bułki pomidora, plasterki cukinii, burgera z łososia i ser, przykryj górną częścią bułki i podawaj. Smacznego!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.