Grillowany bakłażan

Czas ogółem 15 min
15 min Czas przygotowania

Bakłażan to cudowne warzywo, które po upieczeniu lub grillowaniu staje się aksamitne i rozpływające się w ustach. Przyprawiony marynatą teriyaki z cytryną i miodem nabiera ciekawego charakteru.

Składniki

2 porcj(e/i)

Pieczarki i marynata

400 g
Duży bakłażan
1 łyżka
soku z cytryny
1 łyżka
miodu
 ¼ łyżeczka
świeżo zmielonego pieprzu

Dodatki

Sałata masłowa
Świeża kolendra
Wartości odżywcze (na porcję) 431 kJ  /  103 kcal
0,5 g Tłuszcz
3 g Białko

Przygotowanie

Krok 1

Umytego bakłażana kroimy na plastry o grubości 1 cm. Delikatnie nacinamy je, tworząc kratkę.

Krok 2

Marynatę mieszamy z sokiem z cytryny i miodem i nacieramy plastry bakłażana.

Krok 3

Grillujemy je z obu stron na rozgrzanej patelni.

Krok 4

Posypujemy pieprzem i podajemy ze świeżą kolendrą i sałatą.

ID przepisu: 1017

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Umytego bakłażana kroimy na plastry o grubości 1 cm. Delikatnie nacinamy je, tworząc kratkę.

Marynatę mieszamy z sokiem z cytryny i miodem i nacieramy plastry bakłażana.

Grillujemy je z obu stron na rozgrzanej patelni.

Posypujemy pieprzem i podajemy ze świeżą kolendrą i sałatą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.