Wyszukiwanie
Filtr
Grillowany antrykot w whisky
Bookmark
289 od 302

Grillowany antrykot w whisky

Delikatny stek z antrykotu marynowany w sosie sojowym Kikkoman, syropie klonowym i słodkich przyprawach. Polewaj niesamowitą polewą z whisky i pomarańczy podczas gotowania na grillu! A

Grillowany antrykot w whisky
Całkowity czas 25 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas marynowania: 120 min.
czas gotowania 15 min.
2025 kJ / 483 kcal
Tłuszcz: 28.4 g
Białko: 26.2 g
Węglowodany: 21.2 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 4 steki z antrykotu (ok. 1,2–1,4 kg)

Marynata:

  • nasiona z jednej laski wanilii
  • świeżo zmielony pieprz
  • ½ łyżeczka posiekanego tymianku
  • 2 szczypty mielonego cynamonu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 1–2 łyżeczki syropu klonowego

Sos do podlewania:

  • 1 mała szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3–4 łyżki whisky
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • świeżo zmielony pieprz

Sałatka:

  • 2 małe ogórki (lub 1 duży)
  • 1 mały melon (np. kantalupa, arbuz, melon miodowy)
  • 200 g sera feta
  • 2 słodkie papryki czerwone spiczaste
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2–3 łyżki białego octu winnego
  • 2–3 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 1–2 łyżeczki miodu
  • świeżo zmielony pieprz

Masło ziołowe z sosem sojowym:

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łodyżki bazylii
  • 250 g miękkiego masła
  • 3–4 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • pieprz cytrynowy lub czarny

przygotowanie

  1. Osusz steki. Przygotuj marynatę: wymieszaj wszystkie składniki, posmaruj nią steki i włóż do lodówki na 2 godziny.
     
  2. Przygotuj sos do podlewania: obierz szalotkę i czosnek i zmiksuj je na gładko z whisky, sokiem pomarańczowym i sosem sojowym. Dopraw do smaku pieprzem i wstaw do lodówki.
     
  3. Zrób sałatkę: umyj ogórka i pokrój na cienkie plasterki. Przekrój melona na pół, usuń pestki, i pokrój miąższ w kostkę. Pokrusz ser feta. Przekrój papryki na pół, usuń pestki i rdzeń. Umyj papryki i pokrój w paski.
     
  4. Do przygotowania dressingu użyj blendera: zmiksuj 1–2 łyżeczki pokrojonego w kostkę melona z oliwą z oliwek, octem, sosem sojowym i miodem, dopraw pieprzem. Dodaj dressing do sałatki i wymieszaj.
     
  5. Przygotuj masło ziołowe z sosem sojowym: obierz i posiekaj drobno czosnek. Umyj bazylię, osusz i poodrywaj listki. Pokrój listki na cienkie paski. Wymieszaj czosnek, bazylię, sos sojowy, parmezan i syrop klonowy z masłem. Dopraw pieprzem.
     
  6. Połóż steki na grillu. Przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma. Piecz, aż będą gotowe (patrz porada), podlewając je sosem pomarańczowym z whisky. Podawaj z masłem ziołowym z sosem sojowym oraz z sałatką.

Porada: marynata nadaje się również doskonale do boczku wieprzowego z grilla.

Każdy smaży steki tak, jak lubi. Poniżej znajdują się wskazówki dotyczące temperatury mięsa. Można ją zmierzyć specjalnym termometrem, który trzeba wbić w stek w taki sposób, aby ominąć kości i nie przebić mięsa na wylot.

Stek krwisty: 48-52°C
Stek średnio krwisty: 52-55°C
Stek średnio wysmażony: 55-59°C
Stek wysmażony: 60-62°C

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 25 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas marynowania: 120 min.
czas gotowania 15 min.
2025 kJ / 483 kcal
Tłuszcz: 28.4 g
Białko: 26.2 g
Węglowodany: 21.2 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 4 steki z antrykotu (ok. 1,2–1,4 kg)

Marynata:

  • nasiona z jednej laski wanilii
  • świeżo zmielony pieprz
  • ½ łyżeczka posiekanego tymianku
  • 2 szczypty mielonego cynamonu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 1–2 łyżeczki syropu klonowego

Sos do podlewania:

  • 1 mała szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3–4 łyżki whisky
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • świeżo zmielony pieprz

Sałatka:

  • 2 małe ogórki (lub 1 duży)
  • 1 mały melon (np. kantalupa, arbuz, melon miodowy)
  • 200 g sera feta
  • 2 słodkie papryki czerwone spiczaste
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2–3 łyżki białego octu winnego
  • 2–3 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 1–2 łyżeczki miodu
  • świeżo zmielony pieprz

Masło ziołowe z sosem sojowym:

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łodyżki bazylii
  • 250 g miękkiego masła
  • 3–4 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • pieprz cytrynowy lub czarny