Grillowane żeberka w orientalnej marynacie słodko-kwaśnej
Wyszukiwanie
Filtr
Grillowane żeberka w orientalnej marynacie słodko-kwaśnej
Bookmark
198 od 302

Grillowane żeberka w orientalnej marynacie słodko-kwaśnej

Grillowane żeberka w słodko-kwaśnym sosie, marynowane z sosem sojowym Kikkoman, imbirem, cytryną, olejem sezamowym, miodem i sezamem. Glazura staje się cudownie lepka, więc serwetki są koniecznością!

Grillowane żeberka w orientalnej marynacie słodko-kwaśnej
Całkowity czas 35 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas marynowania: 180 min.
czas gotowania 25 min.
2652 kJ / 633 kcal
Tłuszcz: 35.1 g
Białko: 39.6 g
Węglowodany: 31.8 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 2 kg żeberek
  • sól

Marynata:

  • 1 mała cytryna z upraw ekologicznych
  • 1 mały kawałek imbiru (ok. 1,5 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 5–6 łyżek sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3–4 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki białego octu balsamicznego (lub białego octu winnego/jabłkowego)
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżeczki ziaren sezamu

Sałatka:

  • 1 mango
  • 1 sałata rzymska (lub 2 małe)
  • 2 marchewki
  • 100 g kiełków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2–3 łyżki białego octu balsamicznego
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 2–3 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 1–2 łyżeczki syropu klonowego
  • świeżo zmielony pieprz

przygotowanie

  1. Podgotuj żeberka w garnku wrzącej osolonej wody przez ok. 50–70 minut, w zależności od ich grubości. Odsącz i poczekaj, aż trochę ostygną.
     
  2. Przygotuj marynatę: umyj cytrynę w gorącej wodzie i osusz ją. Zetrzyj z cytryny trochę skórki. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok. Obierz imbir i czosnek, a potem drobno je posiekaj. Wymieszaj sok i skórkę z cytryny, sos sojowy, oliwę z oliwek, olej sezamowy, miód, ocet, imbir, czosnek, pieprz i ziarna sezamu. Posmaruj żeberka marynatą i włóż je do lodówki na ok. 2-3 godz. przed rozpoczęciem grillowania.
     
  3. W tym czasie przygotuj sałatkę. Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i pokrój w cienkie paski. Pokrój sałatę, umyj ją i wysusz. Umyj i obierz marchewki, a następnie zestrugaj je na cienkie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Umyj kiełki.
     
  4. Do przygotowania dressingu użyj blendera. Zmiksuj 4 łyżki pokrojonego mango, oliwę z oliwek, ocet, sok jabłkowy, sos sojowy i syrop klonowy. Dopraw pieprzem. Dodaj dressing do sałatki i wymieszaj.
     
  5. Połóż żeberka na grillu i piecz je przez około 10-20 minut – w zależności od tego, jak bardzo jest rozgrzany (i przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma). W razie potrzeby w trakcie grillowania żeberek podlej je resztą marynaty. Podawaj z sałatką.

Porada: podgotowanie żeberek w słonej wodzie znacznie skraca czas potrzebny do ich upieczenia na grillu, a przy tym sprawia, że pozostają soczyste i aromatyczne.

Marynata doskonale nadaje się również do steków wołowych i kotletów wieprzowych.
Aby wydobyć z niej pełen aromat, pozostaw żeberka w marynacie na całą noc.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 35 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas marynowania: 180 min.
czas gotowania 25 min.
2652 kJ / 633 kcal
Tłuszcz: 35.1 g
Białko: 39.6 g
Węglowodany: 31.8 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 2 kg żeberek
  • sól

Marynata:

  • 1 mała cytryna z upraw ekologicznych
  • 1 mały kawałek imbiru (ok. 1,5 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 5–6 łyżek sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3–4 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki białego octu balsamicznego (lub białego octu winnego/jabłkowego)
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżeczki ziaren sezamu

Sałatka:

  • 1 mango
  • 1 sałata rzymska (lub 2 małe)
  • 2 marchewki
  • 100 g kiełków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2–3 łyżki białego octu balsamicznego
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 2–3 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 1–2 łyżeczki syropu klonowego
  • świeżo zmielony pieprz