Grillowane skrzydełka z kurczaka w limonkowej marynacie
Wyszukiwanie
Filtr
Grillowane skrzydełka z kurczaka w limonkowej marynacie
Bookmark
7 od 14

Grillowane skrzydełka z kurczaka w limonkowej marynacie

Soczyste skrzydełka z kurczaka barbecue z pikantną limonką, sosem sojowym Kikkoman i marynatą z papryki. Podajemy z grillowanymi warzywami i kuskusem w pikantnym jogurtowym sosie.

Grillowane skrzydełka z kurczaka w limonkowej marynacie
Całkowity czas: 35 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas marynowania: 180 min.
Czas gotowania: 25 min.
3612 kJ / 864 kcal
Tłuszcz: 49.3 g
Białko: 49.5 g
Węglowodany: 49.5 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 2 kg skrzydełek z kurczaka
  • sól

Marynata:

  • 1 limonka z upraw ekologicznych
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • papryka (łagodna)
  • chili

Kuskus z warzywami i jogurt z chili:

Przygotowanie:

  1. Przez ok. 20 minut podgotuj skrzydełka w garnku wrzącej osolonej wody. Odsącz i poczekaj, aż trochę ostygną. Przygotuj marynatę: umyj limonkę w gorącej wodzie i osusz ją. Zetrzyj z limonki trochę skórki, przekrój ją na pół i wyciśnij sok. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Wymieszaj w misce skórkę i sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy i oliwę z oliwek, czosnek, pieprz, paprykę i chili. Posmaruj skrzydełka marynatą i włóż je do lodówki na ok. 2 -3 godziny przed rozpoczęciem grillowania.
     
  2. Przygotuj kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Umyj rozmaryn, bakłażan, cukinię i pomidorki. Odetnij i wyrzuć końcówki bakłażana i cukinii, a resztę pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Połącz sos Teriyaki z oliwą i pieprzem, dodaj bakłażan, rozmaryn, cukinię, pomidorki i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
     
  3. Przygotuj dip: połącz jogurt z keczupem i dopraw do smaku chili i sosem sojowym.
     
  4. Piecz skrzydełka na grillu przez ok. 10-20 minut, a warzywa przez ok. 10-15 minut. Przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma. Ułóż kuskus i warzywa na talerzu i polej je jogurtem z chili. Podawaj razem ze skrzydełkami z kurczaka.

Porada: podgotowanie skrzydełek w słonej wodzie znacznie skraca czas potrzebny do ich upieczenia na grillu, a przy tym sprawia, że pozostają soczyste i aromatyczne.

Marynata doskonale nadaje się również do pałek i udek z kurczaka.

Całkowity czas: 35 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas marynowania: 180 min.
Czas gotowania: 25 min.
3612 kJ / 864 kcal
Tłuszcz: 49.3 g
Białko: 49.5 g
Węglowodany: 49.5 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 2 kg skrzydełek z kurczaka
  • sól

Marynata:

  • 1 limonka z upraw ekologicznych
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • papryka (łagodna)
  • chili

Kuskus z warzywami i jogurt z chili: