
7 od 14
Grillowane skrzydełka z kurczaka w limonkowej marynacie
Soczyste skrzydełka z kurczaka barbecue z pikantną limonką, sosem sojowym Kikkoman i marynatą z papryki. Podajemy z grillowanymi warzywami i kuskusem w pikantnym jogurtowym sosie.
Naturalnie warzony sos sojowy
Teriyaki sos grillowy z miodem
Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem
Teriyaki sos z prażonymi nasionami sezamu
Marynaty, sosy i dipy
Dania główne
Drób
Grill
Lato

Całkowity czas:
35 min.
Czas przygotowania:
10 min.
Czas marynowania:
180 min.
Czas gotowania:
25 min.
3612 kJ / 864 kcal
Tłuszcz:
49.3 g
Białko:
49.5 g
Węglowodany:
49.5 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 kg skrzydełek z kurczaka
- sól
Marynata:
- 1 limonka z upraw ekologicznych
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- papryka (łagodna)
- chili
Kuskus z warzywami i jogurt z chili:
- 200 g kuskusu
- 2 małe gałązki rozmarynu
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 3-4 łyżki sosu Teriyaki Kikkoman (sosu Teriyaki Barbecue z miodem / sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem / sosu Teriyaki z prażonym sezamem), według uznania
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- 250 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki keczupu
- chili
- 1-2 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
Przygotowanie:
- Przez ok. 20 minut podgotuj skrzydełka w garnku wrzącej osolonej wody. Odsącz i poczekaj, aż trochę ostygną. Przygotuj marynatę: umyj limonkę w gorącej wodzie i osusz ją. Zetrzyj z limonki trochę skórki, przekrój ją na pół i wyciśnij sok. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Wymieszaj w misce skórkę i sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy i oliwę z oliwek, czosnek, pieprz, paprykę i chili. Posmaruj skrzydełka marynatą i włóż je do lodówki na ok. 2 -3 godziny przed rozpoczęciem grillowania.
- Przygotuj kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Umyj rozmaryn, bakłażan, cukinię i pomidorki. Odetnij i wyrzuć końcówki bakłażana i cukinii, a resztę pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Połącz sos Teriyaki z oliwą i pieprzem, dodaj bakłażan, rozmaryn, cukinię, pomidorki i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj dip: połącz jogurt z keczupem i dopraw do smaku chili i sosem sojowym.
- Piecz skrzydełka na grillu przez ok. 10-20 minut, a warzywa przez ok. 10-15 minut. Przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma. Ułóż kuskus i warzywa na talerzu i polej je jogurtem z chili. Podawaj razem ze skrzydełkami z kurczaka.
Porada: podgotowanie skrzydełek w słonej wodzie znacznie skraca czas potrzebny do ich upieczenia na grillu, a przy tym sprawia, że pozostają soczyste i aromatyczne.
Marynata doskonale nadaje się również do pałek i udek z kurczaka.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
35 min.
Czas przygotowania:
10 min.
Czas marynowania:
180 min.
Czas gotowania:
25 min.
3612 kJ / 864 kcal
Tłuszcz:
49.3 g
Białko:
49.5 g
Węglowodany:
49.5 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 kg skrzydełek z kurczaka
- sól
Marynata:
- 1 limonka z upraw ekologicznych
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- papryka (łagodna)
- chili
Kuskus z warzywami i jogurt z chili:
- 200 g kuskusu
- 2 małe gałązki rozmarynu
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 3-4 łyżki sosu Teriyaki Kikkoman (sosu Teriyaki Barbecue z miodem / sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem / sosu Teriyaki z prażonym sezamem), według uznania
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- 250 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki keczupu
- chili
- 1-2 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego