Grillowane filety z dorsza w marynacie jogurtowej

Czas ogółem 75 min
10 min Czas przygotowania
30 min Czas marynowania
35 min Czas gotowania

Filety z dorsza marynowane w łagodnej marynacie curry na bazie jogurtu, podawane z aioli z limonki i kolendry oraz grillowanymi batatami.

Składniki

4 porcj(e/i)

Filety z dorsza:

50 g
jogurtu naturalnego
2 łyżki
soku z cytryny
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżeczki
dżemu morelowego
kilka listków tymianku cytrynowego
 ½ łyżeczka
curry
świeżo zmielony pieprz
4 
filety z dorsza (po ok. 150 g każdy)

Sos aioli z limonką i kolendrą:

1 
mała limonka z upraw ekologicznych
2 
ząbki czosnku
150 g
majonezu
1 ½ łyżki
miodu
kilka posiekanych listków kolendry
świeżo zmielony pieprz

Bataty z grilla:

800 g
batatów
4 
cebule dymki
1 
ząbek czosnku
4 łyżki
oliwy z oliwek
kilka listków rozmarynu
świeżo zmielony pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) 3457 kJ  /  829 kcal
50,4 g Tłuszcz
34,3 g Białko
57,6 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Aby przygotować marynatę, wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, sosem sojowym, dżemem, tymiankiem, curry i pieprzem. Posmaruj filety marynatą i włóż je do lodówki na ok. 30 minut przed rozpoczęciem grillowania.

Krok 2

Przygotuj sos aioli z limonką i kolendrą: umyj limonkę w gorącej wodzie i osusz ją. Zetrzyj z limonki trochę skórki, przekrój limonkę na pół i wyciśnij sok. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Wymieszaj w misce majonez, skórkę i sok z limonki, czosnek, miód, kolendrę i sos sojowy. Dopraw pieprzem do smaku.

Krok 3

Obierz bataty, umyj je i pokrój w dwucentymetrową kostkę. Oczyść dymki, pokrój je i umyj. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Wymieszaj czosnek, bataty dymkę, sos sojowy, oliwę z oliwek i rozmaryn. Dopraw pieprzem do smaku.

Krok 4

Piecz bataty na grillu przez ok. 15-20 minut, a filety z dorsza przez ok. 6-10 minut – w zależności od tego, jak bardzo grill jest rozgrzany. Przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma. Danie podawaj z sosem aioli z limonką i kolendrą.

Porada:

marynata nadaje się również doskonale do innych ryb o białym mięsie, a także do piersi z indyka i steków z indyka.

ID przepisu: 866

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Aby przygotować marynatę, wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, sosem sojowym, dżemem, tymiankiem, curry i pieprzem. Posmaruj filety marynatą i włóż je do lodówki na ok. 30 minut przed rozpoczęciem grillowania.

Przygotuj sos aioli z limonką i kolendrą: umyj limonkę w gorącej wodzie i osusz ją. Zetrzyj z limonki trochę skórki, przekrój limonkę na pół i wyciśnij sok. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Wymieszaj w misce majonez, skórkę i sok z limonki, czosnek, miód, kolendrę i sos sojowy. Dopraw pieprzem do smaku.

Obierz bataty, umyj je i pokrój w dwucentymetrową kostkę. Oczyść dymki, pokrój je i umyj. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Wymieszaj czosnek, bataty dymkę, sos sojowy, oliwę z oliwek i rozmaryn. Dopraw pieprzem do smaku.

Piecz bataty na grillu przez ok. 15-20 minut, a filety z dorsza przez ok. 6-10 minut – w zależności od tego, jak bardzo grill jest rozgrzany. Przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma. Danie podawaj z sosem aioli z limonką i kolendrą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.