Wyszukiwanie
Filtr
Grillowane filety z dorsza w marynacie jogurtowej
Bookmark
18 od 302

Grillowane filety z dorsza w marynacie jogurtowej

Filety z dorsza marynowane w łagodnej jogurtowej marynacie z przyprawami curry, limonką i aioli z kolendrą oraz grillowanymi batatami.

Grillowane filety z dorsza w marynacie jogurtowej
Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas marynowania: 30 min.
czas gotowania 35 min.
3457 kJ / 829 kcal
Tłuszcz: 50.4 g
Białko: 34.3 g
Węglowodany: 57.6 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

Filety z dorsza:

  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 2 łyżeczki dżemu morelowego
  • kilka listków tymianku cytrynowego
  • ½ łyżeczki curry
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 filety z dorsza (po ok. 150 g każdy)

Sos aioli z limonką i kolendrą:

  • 1 mała limonka z upraw ekologicznych
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g majonezu
  • 1–2 łyżki miodu
  • kilka posiekanych listków kolendry
  • 1–2 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • świeżo zmielony pieprz

Bataty z grilla:

  • 800 g batatów
  • 4 cebule dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków rozmarynu
  • świeżo zmielony pieprz

przygotowanie

  1. Aby przygotować marynatę, wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, sosem sojowym, dżemem, tymiankiem, curry i pieprzem. Posmaruj filety marynatą i włóż je do lodówki na ok. 30 minut przed rozpoczęciem grillowania.
     
  2. Przygotuj sos aioli z limonką i kolendrą: umyj limonkę w gorącej wodzie i osusz ją. Zetrzyj z limonki trochę skórki, przekrój limonkę na pół i wyciśnij sok. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Wymieszaj w misce majonez, skórkę i sok z limonki, czosnek, miód, kolendrę i sos sojowy. Dopraw pieprzem do smaku.
     
  3. Obierz bataty, umyj je i pokrój w dwucentymetrową kostkę. Oczyść dymki, pokrój je i umyj. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Wymieszaj czosnek, bataty dymkę, sos sojowy, oliwę z oliwek i rozmaryn. Dopraw pieprzem do smaku.
     
  4. Piecz bataty na grillu przez ok. 15-20 minut, a filety z dorsza przez ok. 6-10 minut – w zależności od tego, jak bardzo grill jest rozgrzany. Przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma. Danie podawaj z sosem aioli z limonką i kolendrą.

Porada: marynata nadaje się również doskonale do innych ryb o białym mięsie, a także do piersi z indyka i steków z indyka.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas marynowania: 30 min.
czas gotowania 35 min.
3457 kJ / 829 kcal
Tłuszcz: 50.4 g
Białko: 34.3 g
Węglowodany: 57.6 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

Filety z dorsza:

  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 2 łyżeczki dżemu morelowego
  • kilka listków tymianku cytrynowego
  • ½ łyżeczki curry
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 filety z dorsza (po ok. 150 g każdy)

Sos aioli z limonką i kolendrą:

  • 1 mała limonka z upraw ekologicznych
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g majonezu
  • 1–2 łyżki miodu
  • kilka posiekanych listków kolendry
  • 1–2 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • świeżo zmielony pieprz

Bataty z grilla:

  • 800 g batatów
  • 4 cebule dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków rozmarynu
  • świeżo zmielony pieprz