Gotowany dorsz z sosem maślanym panko

Czas ogółem 45 min
10 min Czas przygotowania
35 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
600 g
fileta z dorsza (bez skóry)
2 
szalotki
 ¼ pęczek
pietruszki
1 
mała cytryna
8 
małych ziemniaków
2 
marchewki
1 
główka brokułu
1 
żółta papryka
60 g
masła
50 ml
bulionu warzywnego
3 łyżki
oleju roślinnego
świeżo zmielony pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) 2148 kJ  /  514 kcal
21,1 g Tłuszcz
38,3 g Białko
38,7 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Szalotki umyj i pokrój w kostkę. Umyj i osusz pietruszkę. Oderwij listki i drobno posiekaj. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok.

Krok 2

Ziemniaki obierz, umyj i przekrój na połowy. Gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut. Marchewki obierz i umyj. Pokrój w plastry grubości ok. 1 cm grubości i dodaj do ziemniaków po ok. 10 minutach. Brokuły podziel na różyczki i umyj. Dodaj do garnka z ziemniakami i marchewką i gotuj ok. 5 minut. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umyj i pokrój na małe kawałki.

Krok 3

Podsmaż ziemniaki, marchewkę, brokuły i paprykę na odrobinie roztopionego masła. Wlej bulion i gotuj przez ok. 5 minut.

Krok 4

Rozgrzej łyżkę oleju na patelni. Podsmaż szalotki, zdejmij z patelni i trzymaj w cieple. Na pozostałym tłuszczu powoli podsmażaj bułkę tartą panko na małym lub średnim ogniu, aż się przyrumieni. Dodaj resztę masła i poczekaj, aż się roztopi. Dodaj podsmażoną szalotkę, natkę pietruszki i sok z cytryny. Dopraw sosem sojowym i pieprzem.

Krok 5

Filet z dorsza pokrój na 4 części i ugotuj. Mieszankę ziemniaczano-warzywną rozłóż na talerzach. Na wierzchu połóż dorsza. Skrop maślanym sosem panko i podawaj.

ID przepisu: 841

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Szalotki umyj i pokrój w kostkę. Umyj i osusz pietruszkę. Oderwij listki i drobno posiekaj. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok.

Ziemniaki obierz, umyj i przekrój na połowy. Gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut. Marchewki obierz i umyj. Pokrój w plastry grubości ok. 1 cm grubości i dodaj do ziemniaków po ok. 10 minutach. Brokuły podziel na różyczki i umyj. Dodaj do garnka z ziemniakami i marchewką i gotuj ok. 5 minut. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umyj i pokrój na małe kawałki.

Podsmaż ziemniaki, marchewkę, brokuły i paprykę na odrobinie roztopionego masła. Wlej bulion i gotuj przez ok. 5 minut.

Rozgrzej łyżkę oleju na patelni. Podsmaż szalotki, zdejmij z patelni i trzymaj w cieple. Na pozostałym tłuszczu powoli podsmażaj bułkę tartą panko na małym lub średnim ogniu, aż się przyrumieni. Dodaj resztę masła i poczekaj, aż się roztopi. Dodaj podsmażoną szalotkę, natkę pietruszki i sok z cytryny. Dopraw sosem sojowym i pieprzem.

Filet z dorsza pokrój na 4 części i ugotuj. Mieszankę ziemniaczano-warzywną rozłóż na talerzach. Na wierzchu połóż dorsza. Skrop maślanym sosem panko i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.