Wyszukiwanie
Filtr
Gotowany dorsz z sosem maślanym panko
Bookmark
170 od 302

Gotowany dorsz z sosem maślanym panko

Gotowany dorsz z sosem maślanym panko
Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 10 min.
czas gotowania 35 min.
2148 kJ / 514 kcal
Tłuszcz: 21.1 g
Białko: 38.3 g
Węglowodany: 38.7 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

przygotowanie

  1. Szalotki umyj i pokrój w kostkę. Umyj i osusz pietruszkę. Oderwij listki i drobno posiekaj. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i przekrój na połowy. Gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut. Marchewki obierz i umyj. Pokrój w plastry grubości ok. 1 cm grubości i dodaj do ziemniaków po ok. 10 minutach. Brokuły podziel na różyczki i umyj. Dodaj do garnka z ziemniakami i marchewką i gotuj ok. 5 minut. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umyj i pokrój na małe kawałki.
  3. Podsmaż ziemniaki, marchewkę, brokuły i paprykę na odrobinie roztopionego masła. Wlej bulion i gotuj przez ok. 5 minut.
  4. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni. Podsmaż szalotki, zdejmij z patelni i trzymaj w cieple. Na pozostałym tłuszczu powoli podsmażaj bułkę tartą panko na małym lub średnim ogniu, aż się przyrumieni. Dodaj resztę masła i poczekaj, aż się roztopi. Dodaj podsmażoną szalotkę, natkę pietruszki i sok z cytryny. Dopraw sosem sojowym i pieprzem.
  5. Filet z dorsza pokrój na 4 części i ugotuj. Mieszankę ziemniaczano-warzywną rozłóż na talerzach. Na wierzchu połóż dorsza. Skrop maślanym sosem panko i podawaj.
Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 10 min.
czas gotowania 35 min.
2148 kJ / 514 kcal
Tłuszcz: 21.1 g
Białko: 38.3 g
Węglowodany: 38.7 g

Składniki dla 4 porcja / porcje