Gotowane na parze wegetariańskie pierożki gyoza z 3 dipami
Wyszukiwanie
Filtr
130 od 285

Gotowane na parze wegetariańskie pierożki gyoza z 3 dipami

Gotowane na parze wegetariańskie pierożki gyoza z 3 dipami
Całkowity czas 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
Nutrition facts (per portion): 968 kJ / 231 kcal
Tłuszcz: 4.0 g
Białko: 8.0 g
Carbs: 43.2 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 30 domowych wrapów gyoza
  • lub 1 paczka gotowych wrapów gyoza (30 wrapów)

Na nadzienie:

  • ok. 30 g ryżu (ok. 80 g, kiedy jest ugotowany)
  • ok. 30 g bakłażana
  • 6 grzybów shiitake
  • ½ małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g imbiru
  • 200 g szpiczastej kapusty (lub pekińskiej)
  • 30 g marchewki
  • 2 cebule dymki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

przygotowanie

  1. Przygotuj nadzienie. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.
  2. Bakłażana i grzyby oczyść, umyj i pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę, czosnek i imbir. Umyj i pokrój kapustę. Obierz i umyj marchewki. Dymkę przytnij i umyj. Cebulę, czosnek, imbir, kapustę, marchewkę i dymkę pokrój w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i lekko podsmaż warzywa w następującej kolejności: czosnek, imbir, marchew, cebulę, bakłażana, grzyby shiitake, dymkę i kapustę. Następnie przełóż je na talerz i odstaw do ostygnięcia.
  4. Warzywa i pozostałe składniki przełóż do miski i dobrze wymieszaj.
  5. Umieść ok. 15 g nadzienia na środku każdego wrapa gyoza. Opuszkiem palca zwilż odrobiną wody połowę brzegu każdego wrapa. Złóż wrapa tak, aby zakryć nadzienie. Zlep mocno brzegi, by powstała falbanka.
  6. Ułóż pierożki gyoza obok siebie, zostawiając między nimi trochę miejsca. Gotuj na parze na dużym ogniu przez 7-8 minut. Pierożki podawaj z dipami.

* Domowe wrapy gyoza do gotowanych na parze pierożków gyoza:

Składniki:

  • 200 g skrobi pszennej (ze sklepu z żywnością azjatycką)
  • 60 g skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cukru
  • 190 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego, plus odrobina do posmarowania blatu

Przygotowanie:

  1. W misce umieść skrobię pszenną, skrobię ziemniaczaną, sól i cukier. Dodaj gorącą wodę i dobrze wymieszaj szpatułką. Gdy ciasto lekko ostygnie, ugnieć je dokładnie rękami. Kiedy uzyska gładką konsystencję, dodaj olej i ugniataj dalej. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na około 30 minut.
  2. Usuń folię spożywczą i uformuj z ciasta mniejsze kulki. Każda kulka powinna ważyć około 15 g. Blat lekko naoliw. Ułóż na nim kulki ciasta i lekko spłaszcz je dłońmi. Następnie użyj szpatułki lub skrobaka do ciasta, aby spłaszczyć je jeszcze bardziej.

**Jeśli nie masz koszyka do gotowania na parze, napełnij rondel wodą do wysokości ok. 3-4 cm i zagotuj. Zgnieć trochę folii aluminiowej, umieść ją w rondlu, a następnie przykryj rondel talerzem. Talerz wyłóż papierem do pieczenia (lub liśćmi kapusty), a następnie ułóż na nim pierożki gyoza, zostawiając między nimi trochę miejsca. Przykryj rondel pokrywką i gotuj pierożki na parze przez 7-8 minut.

Dipy

Wersja 1: 3 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego o obniżonej zawartości soli Kikkoman,1 łyżka mielonych ziaren sezamu, 1 łyżka posiekanej dymki

Wersja 2: 40 g jogurtu, 1 ½ łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki cukru pudru, odrobina pieprzu cayenne, odrobina mielonego kminku, ½ łyżki posiekanej kolendry

Wersja 3: Sos Ponzu Chili Kikkoman

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
Nutrition facts (per portion): 968 kJ / 231 kcal
Tłuszcz: 4.0 g
Białko: 8.0 g
Carbs: 43.2 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 30 domowych wrapów gyoza
  • lub 1 paczka gotowych wrapów gyoza (30 wrapów)

Na nadzienie:

  • ok. 30 g ryżu (ok. 80 g, kiedy jest ugotowany)
  • ok. 30 g bakłażana
  • 6 grzybów shiitake
  • ½ małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g imbiru
  • 200 g szpiczastej kapusty (lub pekińskiej)
  • 30 g marchewki
  • 2 cebule dymki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej